Slavte a pijte tři dny. Zdravý rozum zvítězil. Tohle chce slavnostní jízdu. Taková a další oslavná hesla včera zazněla poté, co se lidé dozvěděli, že bude pro auta opět otevřen Modrý most.

Stane se tak skoro po roce, kdy dal Nejvyšší správní soud za pravdu občanům, kteří proti automobilovému provozu na mostě protestovali.
Pro stovky řidičů přelomovou informaci zveřejnil magistrát, jeho zástupci zatím ještě neupřesnili, kdy přesně bude úsek pro vozidla otevřen, ale mohlo by to být do 14 dnů.

„Po uplynutí zákonné patnáctidenní lhůty v prvním červnovém týdnu na Modrý most pustíme vozidla do 2,5 tuny," řekl primátor Juraj Thoma s tím, že tato doba plyne od rozhodnutí krajského úřadu, který zamítl odvolání občanského sdružení Modrý most. Magistrát totiž rozhodl o znovuotevření již letos v lednu, ale sdružení se tehdy odvolalo právě na kraj.

Auta budou moci projíždět v obou směrech, ovšem pouze v době od 6 do 22 hodin. „Omezena bude i maximální povolená rychlost na 30 km/h. Příští týden máme jednání o konkrétní podobě dopravního značení a přesném termínu zprovoznění," navázala náměstkyně primátora Ivana Popelová. Řidiči si rozhodnutí pochvalují, vyhnou se pravidelně ucpaným Lidické třídě a Mánesově ulici. 

Most bude otevřen ve zkušebním provozu po dobu jednoho roku, což byl požadavek krajské hygienické stanice. „V této době dojde k opakovaným měřením hladiny hluku. Na ten si stěžovali obyvatelé v blízkém okolí mostu, jimž město před několika lety coby součást stavby mostu zajistilo výměnu oken," pokračovala náměstkyně primátora Ivana Popelová.

Přes Havlíčkovu kolonii si bude urychlovat cestu hodně řidičů, s jistotou zde začnou projíždět minimálně stovky aut denně. „Myslím, že rozhodnutí o otevření je jednoznačně správné. Most by měl sloužit svému účelu. Jasným argumentem pak přece je pravidelně auty přeplněná Mánesova ulice. Já osobně to využiji," neskrýval spokojenost řidič Radek Peterka z Lineckého předměstí.

Zajistit bezpečnost

Je jasné, že právě automobilisté jsou spokojeni, ale je i řada těch, kterým už se rozhodnutí tolik nelíbí. „Bydlím v ulici M. Vydrové, takže se mě to přímo dotýká, a samozřejmě se mi nelíbí, že tady zase bude veliký provoz. Už dnes zde řidiči nedodržují rychlost, chybí nám přechod pro chodce, takže je tu přecházení dost nebezpečné. Chápu ale dopravní situaci v Budějovicích, takže vím, že to mnohým ulehčí situaci. Je ale třeba, aby město udělalo i druhý krok a zajistilo v okolí mostu bezpečnost provozu," reagovala Markéta Podařilová.

Měření hluku

Jan Veselý z občanského sdružení Modrý most včera Deníku řekl, že se zatím žádné protiakce nechystají. „Zatím bude otevřen jen ve zkušebním provozu. Uvidíme, jak dopadnou měření hladiny hluku, také podle toho budeme reagovat," konstatoval.

Vedení města je samozřejmě připravené i na případné další spory. „Může opět padnout nějaká žaloba. Nicméně dokud by soud nerozhodl proti krajskému úřadu, po mostě se jezdit bude," řekla dále náměstkyně Popelová.
Co se týká zvýšení bezpečnosti v okolí mostu, pokud by se ukázalo, že je přechod pro chodce nutný, tak by ho město nechalo udělat. Provoz ale bude omezen, takže na radnici o dalších opatřeních zatím neuvažují.
Případné porušování předpisů už je záležitost státní nebo městské policie, která zde i doposud velmi často prováděla kontroly. 

PRAVIDLA VE ZKRATCE:

Modrý most u Polikliniky Jih 
v Českých Budějovicích bude 
pro automobilový provoz otevřen zřejmě v první polovině června. Přesný termín ještě nebyl stanoven. Most bude průjezdný v obou směrech, ale pouze pro vozidla do 2,5 tuny, navíc jen v době od 6 do 22 hodin. Toto omezení se netýká vozidel integrovaného záchranného systému .