Kdyby se tak stalo, mohli by Romové pomáhat strážníkům," řekl s tím, že 
v současnosti ví o dvou Romech, kteří by tuto funkci chtěli vykonávat a o dalších, kteří nad touto možností uvažují.

Samotní Romové na sobotním shromáždění mluvili o takové příležitosti jako o možném řešení situace na největším českobudějovickém sídlišti. „Určitě by romské hlídky pomohly. Mají u místní mládeže větší autoritu. Na celé město by stačily čtyři hlídky. Lidi by byli, ale nemají potřebné vzdělání," byl přesvědčen Josef Vasl, který na Máji bydlí.

Náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola v úterý inicioval schůzku s Romanem Slivkou a mluvčím městské policie (MP) Václavem Supem. „O romských hlídkách městské policie jsme diskutovali. Takové snahy byly již v minulosti, ale naráželi jsme na to, že nebylo možné najít osobu, která by splňovala podmínky přijetí do služebního poměru," vysvětlil Petr Podhola s tím, že otázkou romských dobrovolníků se bude zabývat i dále.
Mluvčí MP Václav Sup řekl, že vše zaznělo zatím v rámci návrhů. „Osobně však tyto snahy a iniciativy ze strany Romů, jak přispět ke zklidnění situace vlastní iniciativou, vítám," ujistil.

Protest zřejmě nebude, policie
ale zůstává v pohotovosti

Na první pohled by se mohlo zdát, že hrozba nového střetu extremistů s příslušníky romského etnika na sídlišti Máj pominula. Výzva k dalšímu protestnímu shromáždění, které se ve městě mělo uskutečnit v sobotu od 16 hodin, nebyla v úterý odpoledne na sociálních sítích k nalezení. Dokud ale z internetu nezmizela, stačilo se k ní připojit několik set lidí.

A ačkoliv jsou svolavatelé povinni shromáždění podle zákona písemně oznámit úředníkům nejpozději pět dnů předem, do úterního odpoledne na českobudějovický magistrát žádné takové oznámení podle mluvčí úřadu Jitky Welzlové nedorazilo. Nicméně v pohotovosti dál zůstávají bezpečnostní složky, představitelé města, ale
i členové romské komunity 
v Českých Budějovicích.

Při úterním jednání na českobudějovickém magistrátu, jehož se zúčastnili právě i zástupci místní romské komunity, náměstek primátora pro sociální věci Petr Podhola Romy před dalším hrozícím střetem s extremisty varoval. „Nabádal jsem je, aby se
v případě, že se uskuteční další pochod, do těchto aktivit jakkoliv nezapojovali," řekl našemu Deníku Petr Podhola 
s tím, že žádnou oficiální informaci o konání dalšího shromáždění město zatím nemá.

Podobně v úterý hovořila 
i mluvčí jihočeské policie Lenka Holická. „Oficiální informaci o konání dalšího protestu nemáme. Nicméně se k informacím, které by na konání druhého shromáždění ukazovaly, snažíme dostat," sdělila s tím, že na případný zásah budou policisté připraveni. Při sobotním shromáždění policisté zadrželi čtyřicet lidí. Třiatřicet z nich nyní podezřívají ze spáchání přestupku a dalších sedm ze spáchání trestného činu.

Podle úterního vyjádření policejní mluvčí Lenky Holické má většina ze sedmi radikálních účastníků pouličních bojů trvalé bydliště na Českobudějovicku.
„Jedna z těchto zadržených osob je z Českokrumlovska," doplnila Lenka Holická. Dodala, že všechny zadržené osoby jsou ve věku kolem pětadvaceti let.