Jak se z vás stala jedna z účastnic mezinárodní středoškolské soutěže v Pekingu?
V loňském školním roce jsem se účastnila středoškolské odborné činnosti, což je soutěž pro středoškoláky, kde se prezentují různé odborné práce. Soutěžila jsem v oboru chemie.

V krajském kole jsem se umístila na prvním místě, zároveň jsem tak postoupila do celorepublikového kola, kde jsem skončila na osmém místě a získala nominaci na mezinárodní soutěž.

Letos v září jsme absolvovali výběrové kolo s tím, jestli nás vůbec určí, abychom se ho mohli účastnit. Nakonec jsem se dostala do užšího výběru na soutěž v Pekingu a asi před čtrnácti dny jsme měli rozhodující výběrové řízení, kde vybrali čtyři studenty, kteří pojedou v příštím roce Českou republiku reprezentovat v soutěži středoškoláků do čínského Pekingu The Beijing Youth Science Creation Competition. A byla jsem vybraná.

Bylo náročné projít všemi koly?
Poměrně ano, protože jsme pokaždé dostali jiné informace. Poprvé jsme měli prezentovat u plakátu, poté se to změnilo na patnáctiminutovou prezentaci s využitím počítačového programu, takže to bylo náročné. Soutěž probíhala také v angličtině, což jednoduché nebylo, ale myslím, že to za to stálo.

Jaké bylo téma vaší práce?
Zkoumala jsem biochemickou charakterizaci amyláz u švába amerického. Konkrétně by se dalo říct, že jsem zkoumala, jak by se dal zvýšit účinek insekticidu, tedy jak urychlit hubení tohoto hmyzu pomocí speciálních hormonů z těla švába. Za prvé by to bylo šetrnější k přírodě a za druhé daleko rychlejší, což je potřeba, protože přenáší řadu onemocnění.

Můžete mi to trochu přiblížit?
Měla jsem švába, z toho jsem vzala střevo. V tom střevě jsou právě enzymy amylázy, které urychlují štěpení potravy a tím, jak se hormony přidají do těla, tak to urychlí natrávení potravy, tudíž natrávení i sliznice střeva, čili by rychleji umřeli. Když by se do insekticidů přidaly hormony, tak právě ve spolupráci s enzymy by potom urychlily trávení.

Jak jste na toto téma přišla?
Já už na tom výzkumu pracuji třetím rokem a bylo to tak, že naše paní učitelka na chemii přišla s tím, jestli by někdo nechtěl pracovat na entomologickém ústavu, přičemž nebylo přesně dané, co by se dělalo. Tak mě to zaujalo, protože jsem věděla, že bych se chtěla věnovat chemii nebo biologii. A pak jsme se propracovali až k tomuto tématu.

Jak často chodíte na českobudějovický entomologický ústav?
Každý týden po škole. Ze začátku jsem tam chodila jen tak, okoukávat, ale teď už zde pracuji na svém výzkumu.

Kde ke svému výzkumu sháníte šváby?
Máme je přímo na entomologickém ústavu, tam jsou chovy.

Co vás čeká před tím, než vyrazíte do Pekingu? Budete svoji práci ještě nějak zdokonalovat?
Teď ve finále už ne, protože tam musím prezentovat to, co jsem měla v soutěži středoškolské odborné činnosti, takže tam nemůžu přidávat nic navíc. Teď už budu spíše dolaďovat detaily ohledně angličtiny a prezentace, ale výzkum už ne.

Co říkáte na svůj úspěch?
Já tomu zatím moc nevěřím, protože to není dávno, co jsem se dozvěděla výsledky. Vždycky jsem chtěla něco takového dělat, tak jsem ráda, že se to splnilo.

Jedete do Pekingu s nějakým cílem?
Soutěž je rozdělená na dvě části, jedna část je pro čínské studenty a potom pro studenty z celého světa. V loňském roce tam bylo 400 čínských studentů a asi 40 z ostatních zemí. Už to není o umístění, ale o pásmech. Byla bych ráda, kdyby to bylo zlaté nebo stříbrné pásmo, ale jedu tam s tím, že už samotná účast je úspěchem. Ať to dopadne jakkoliv, tak to už je jedno.

Měla jste někdy chuť se na to vykašlat?
Ta chuť tam byla. Když jsem svou práci dopisovala do finální verze, kdy musely být sepsané všechny výsledky , tak to jsem si chvílemi říkala, že se na to vykašlu, že nemá cenu se tím zabývat. Ale vždycky mi to nedalo, prostě jsem si, řekla, že to chci dokázat. Vytrvala jsme u toho a nelituji. Vyplatí se zůstat.

Vždycky jste měla zájem o chemii a biologii?
V dětství jsem chtěla jít studovat medicínu, takže biologie a chemie tam byla pořád. Pak touha léčit lidi trochu ochladla, teď bych chtěla spíše pracovat někde v laboratoři.

Máte před sebou poslední ročník, jaké jsou vaše plány do budoucna?
Chtěla bych jít studovat biochemii. Ta je buď na Karlovce, nebo na VŠCHT, tak uvidíme, jestli to vyjde. Na těchto vysokých školách přihlížejí k soutěžím, tak doufám, že by mi to mohlo pomoci.

Co děláte ve volném čase?
Od loňského září jsem začala dělat takewondo . Brácha už cvičí šestý rok a přemluvil, mě, ať to zkusím také, tak se snažím věnovat trochu i sportu. Jinak volný čas trávím v laboratoři, to mě baví.