Po dlouhých debatách nakonec většina zastupitelů podpořila návrh, že zasedání se bude natáčet na video, které bude veřejně přístupné na webových stránkách města.

„Myslím si, že to dopadlo úspěšně,“ komentoval výsledek často vyhrocené debaty za opoziční lidovce bývalý starosta Milan Třebín.
Vše začalo na jednom z minulých zasedání, kde začal pořizovat svůj vlastní záznam další opoziční zastupitel, bývalý místostarosta Pavel Česal (nyní Věci veřejné). Zdůvodnil to tím, že chce video umístit na své internetové stránky.

Některým zastupitelům z koalice, která vede město, se ale natáčení nelíbilo a ptali se, zda to není v rozporu se zákonem na ochranu osobních údajů. Zaznívaly i další výhrady. Podle opozice však bylo vše bylo vedeno snahou zajistit lepší informovanost občanů.

V režii města

Kompromisní výsledek „debaty o videu“ zní: „Natáčet bude město“. Záznam bude přístupný na jeho webových stránkách.
„Chtěli jsme, aby byly rovné podmínky pro všechny. Ne aby to bylo tendenčně využíváno. Pavel Česal namířil kameru na určitou část zastupitelů a začal natáčet,“ popsal hlavní důvod rozpaků některých zastupitelů starosta Vít Kavalír (ODS).

„Tohle nebylo systémové řešení. Řešení by mělo být univerzální,“ doplnil Kavalír s tím, že natáčení nemá být jen otázkou volebního období 2010 – 2014 a toho, kdo je zrovna v koalici či opozici. Když bude natáčecí zařízení v majetku města, je to podle Kavalíra řešení i pro budoucnost.
Vedení Rudolfova teď musí vybrat, jakou technickou variantu pořizování záznamu vybere, pak chce podle Kavalíra vypsat výběrové řízení.
Opozice se přitom bojí, že by se mohla celá záležitost uměle zdržovat. „Doufám, že to nedopadne do ztracena. Výběrové řízení se vypíše, potom zruší a první záznam bude až za rok,“ říká Milan Třebín.

Starosta města ale podobné podezření odmítá. „Pokud pan Třebín naznačuje, že by se to mohlo protahovat, já pro to neznám důvod,“ zdůrazňuje Kavalír. Doplnil, že neumí říct, jestli se vše stihne tak, aby už vše fungovalo na zastupitelstvu, které by mělo být v červnu. Ale pro září už si umí Kavalír natáčení představit. Radnice jen bude muset najít v rozpočtu peníze na nahrávací zařízení. „Nechtěli jsme město tlačit do investic,“ konstatoval k tomu Milan Třebín ale dodal, že soukromý záznam, který by nic nestál, na zastupitelstvu neprošel.

V dalších městech regionu je praxe různá. V Trhových Svinech se například pořizuje zvukový záznam. V zastupitelstvu požadavek na videozáznam v minulosti nezazněl. Pouze jednou podle starosty Radislava Buška opoziční uskupení Svinenský zvon využilo svůj vlastní videozáznam. Poukazem na video se opozice domáhala toho, aby jednání zastupitelstva byla přesunuta do prostoru, kam by se vešlo více zájemců z řad veřejnosti. Obvyklá jednací místnost na radnici totiž při jednání o některých sporných tématech sotva stačí nebo je přeplněna.

V Českých Budějovicích bylo od roku 1999 možné sledovat zvukový přenos z jednání zastupitelstva. Přímý přenos z jednání se zvukem a obrazem se uskutečňuje od roku 2005 prostřednictvím radničního webu. „Video se nenatáčí. Existuje pouze přímý přenos prostřednictvím internetu, který se v obrazové podobě nearchivuje,“ uvedl budějovický primátor Juraj Thoma. Primátor dodal, že jednání přenáší i TV Gimi.

Ohledně postoje zastupitelů k jejich natáčení Thoma zmínil, že při prvním přenosu (v minulém volebním období) bylo zastupitelstvo o věci informováno a žádný protest nezazněl. „Zvukový záznam se archivuje a je dostupný na webových stránkách města,“ doplnil Thoma.

V Rudolfově se jako novinka uplatní video na některém z příštích zasedání, ale jestli to zvýší zájem občanů o jednání zastupitelstva si není Vít Kavalír jistý. Návštěvnost webu, i vzhledem k návštěvnosti na zastupitelstvu nečeká nijak závratnou. „Ale všechno chce čas a reklamu. Doufám, že návštěvnost webu se bude časem zvyšovat,“ konstatoval Kavalír.