„Zatím to vypadá dobře. Zimu přečkaly jak násady, tak tržní ryby beze ztrát," komentoval například situaci na Novohradsku Lubomír Zvonař, ředitel Rybářství Nové Hrady.

Některé firmy již také zahájily jarní výlovy. Už minulé pondělí zatáhli hlubočtí rybáři první vodní plochu – Plástovický rybník. Dále pokračuje výlov Naděje. Kdo by měl zájem koupit si šupináče přímo od vody, má podle ředitele Rybářství Hluboká CZ Vladimíra Kaisera šanci ještě dopoledne.

A kdo by to nestihl na hrázi Naděje, ten se může spolehnout na prodejnu, která je otevřená 
v pracovní dny od 12 do 15.30 hodin na hlubockých sádkách přímo v areálu firmy.

Podle Vladimíra Kaisera chtějí Hlubočtí vytáhnout 
z vod po jaru zhruba 120 tun tržní ryby, hlavně kapra. Šupináči jsou určeni zejména na export. „Německo, Polsko, Maďarsko," vypočítává Vladimír Kaiser a dodává, že český zákazník rybu na Velikonoce moc nectí.

Pokud se týká násad, budou Hlubočtí přelovovat hlavně dvouleté a tříleté násady 
a ze všech výlovů to představuje na jaře asi dvě třetiny. Podle Vladimíra Kaisera by chtěli mít Hlubočtí do konce března na rybnících hotovo.

Budějovičtí městští rybáři se do akce zatím chystají. „Jarních výlovů máme poměrně málo. Rybníky máme 
v soustavách, proto většinou lovíme na podzim," říká Pavel Oberreiter, vedoucí rybničního hospodářství společnosti Lesy a rybníky města Českých Budějovic.

Teď čeká Budějovické jen jeden rybník 
s tržní rybou – Velká Jitra, který se nachází poblíž Borovan. Vydat by měl kolem deseti tun ryb, hlavně kapra. „Velká Jitra budeme lovit před Velikonocemi, něco půjde na vývoz, něco na vnitřní trh, asi půl na půl," zmínil Pavel Oberreiter.

S násadou budou Budějovičtí zatahovat asi pět rybníků. Výlovy zahájí příští nebo přespříští týden. Do poloviny dubna by chtěli práci se sítěmi ukončit. Ryby jsou stále ke koupi v prodejně v Haškově ulici, ale prodej na Velikonoce je přibližně desetinový ve srovnání s Vánocemi.

Hlavně násadu loví po jaru také pracovníci Rybářství Nové Hrady. Šupináči ale putují jen mezi rybníky stejné firmy. Podle Lubomíra Zvonaře, ředitele Rybářství Nové Hrady, chystají například pro Nakolický rybník 40 000 kusů kapra, pro Kačák 60 000 kusů. Celkem na jaře vypustí Novohradští do vod 250 000 kusů násad. Hlavně kapra, ale 
v menším zastoupení se objeví i amur nebo dravci.

Před Velikonocemi ale budou i Novohradští lovit tržní rybu, hodně na export. Pro tuzemsko je zatím dohodnuta spolupráce s českokrumlovským Ternem. Tradičně zásobují Novohradští před Vánoci i některé prodejce v Českých Budějovicích. Jak to bude na Velikonoce, zatím Lubomír Zvonař neví. „Záleží na obchodnících, zatím se neozvali," konstatoval Lubomír Zvonař.

Zájemci o rybu si ale mohou novohradské šupináče koupit určitě na sádkách ve Štiptoni od 7 do 15.30 hodin v každý pracovní den.