Nejen na Vánoce si už z tradice lidé pochutnávají na kaprovi. Tato a také mnohé jiné ryby se jí i na Velikonoce. Proto už jsou rybáři na Českobudějovicku vesměs hotovi s jarními výlovy vodních ploch.

Na svátky je ryb dost

„S výlovy jsme už skončili, letos jsme se hlavně zaměřovali na menší násadové rybníky. Ještě nám vlastně zbývá vylovit poslední rybník,“ naznačil v pátek Josef Chmel z Rybářství Hluboká. „Co se týká tržních ryb, tak to jsme slovili dva rybníky a tak zhruba tři sta metráků ryb. Z toho už je podstatná část prodána, ale na Velikonoce určitě něco zbyde,“ dodal Chmel s tím, že zájemci za hlubockého výběrového kapra zaplatí úplně stejně jako vloni o Vánocích. „Myslím si, že to šedesát devět korun za kilo,“ uzavřel.

Řada lidí si ale na rybě o Velikonocích nepochutnává.

„Na Velikonoce se u nás jí jen beránek, kapr ne,“ usmívá se pětadvacetiletý František Patůček bydlící přímo v centru Českých Budějovic. „U našeho tchána na vsi máme na Velikonoce rybu, dalo by se říci, že už tradičně,“ konstatuje na druhou stranu třiačtyřicetiletá Karla Plášková, která jezdí za svým tchánem na chalupu na Táborsko.

Také rybáři z Lesů a rybníků města Českých Budějovic už mají jarní výlovy za sebou.

„Slovili jsme něco okolo sta metráků ryb a dá se říci, že tak máme zásobu pro velikonoční svátky,“ říká za společnost Jiří Staněk. „Teď nás čeká navážení krmiva do skladovacích kapacit, ošetřování lodí než je pustíme na vodu a také dočišťujeme hráze rybníků po zimních úpravách,“ doplňuje Staněk.

Nával až po neděli?

I když do Velikonoc zbývá ještě týden a pár dní, tak lidé už začínají ryby v prodejně Lesů a rybníků města Českých Budějovic kupovat.

„Ale větší zájem bude až příští týden. Kapr u nás stojí sedmdesát čtyři korun za kilo u výběrové třídy, štika pak sto padesát za kilo, živý pstruh sto čtyřicet, lína máme za stovku za kilogram a například amura také za sedmdesát čtyři koruny za kilo,“ vyčíslil aktuální ceny prodejce ryb.