Velkou pozornost vyvolala už stavba stěny. „Otázku, co to tady stavíte, jsme slyšeli pořád," říká Pavel Štika, spolumajitel firmy, která dávala bednění kolem Samsona a také přístupovou chodbu dohromady. „To už jsme si říkali, že si dáme cedulku na čelo," směje se Pavel Štika. Chodba z dřevotřískových desek totiž vede pět metrů nad náměstím a spolu s opěrami trochu připomíná třeba most Pacifické železnice.

Ohlasy na projekt jsou různorodé. Velká část diváků ale neskrývá své pochyby. Kvůli tomu, aby se k Samsonovi prošlo chodbou, zabednit na měsíc kašnu? Co je to za nápad? Tak zní velmi častá reakce na Vnímání. Ale probuzení debaty je podle autora jedním z hlavních cílů neobvyklé instalace, která má také ukázat kašnu v nových souvislostech.

Autor projektu Jan Šépka se s bouřlivými reakcemi veřejnosti nesetkává poprvé. Když se v Olomouci podle jeho návrhu dělaly úpravy Horního náměstí, také vzbudilo vlnu nevole, že byla vyrovnána stará kamenná dlažba, kterou předtím zvlnily desítky a stovky let používání. „Je třeba, aby lidé tu expozici viděli," říká Jan Šépka ke Vnímání a zdůrazňuje, že kašna se nyní stala exponátem, se kterým může být každý zájemce chvilku sám, bez rušivých vlivů okolního města. Vnímání potrvá až do 2. října.

50 kubíkůNa opěrný systém dřevěné konstrukce pro Vnímání padlo 50 kubíků řeziva, to odpovídá zhruba krovům na dva rodinné domy.

Vandaly pohlídají policejní kamery

Zdá se, že krajské město získalo na necelý měsíc novou atrakci částečně zakrytou Samsonovu kašnu. Je přístupná jen chodbou, která vede z Domu umění. A za první dvě hodiny po otevření prošlo chodbou na dvě stě lidí!

Jejich reakce jsou různé, odmítavé, rozpačité i pozitivní. Dívat se chodí i turisté. „Most je pěkný," ocenil chodbu nad náměstím například Klaus Müller ze saské Kamenice, který je na jihu Čech na výletě se skupinou německých turistů. Společně s Geraldem Hummelem ale konstatovali, že podle nich je zakrytá kašna spíše škodou pro turisty, protože přišli o dojem z celkového pohledu na náměstí s kašnou.

Není ale vyloučeno, že v příštích týdnech řada Budějčáků i turistů napodobí Romana Hanzlika. U kašny byl již ve středu, kdy byl projekt Vnímání zahájen. Ve čtvrtek dopoledne se sem vydal zase. „Vzal jsem si jiný objektiv," vysvětlil s úsměvem opakovanou návštěvu u Samsona nadšený příznivec fotografování.

Kurátor Domu umění Michal Škoda ale odmítá názor, že současná instalace mohla vzniknout jen díky tomu, že jde o výstavu městské galerie a že jedním z cílů bylo zvýšit zájem o galerii. „Nejsme privilegovaná galerie," říká Michal Škoda. Kurátor dodává, že v galerii se nevybírá vstupné a nevybírá se ani na Vnímání. „A s návštěvností galerie jsem spokojen," zdůrazňuje Michal Škoda. Často také padají otázky, zda se autoři projektu neobávají vandalů. Na náměstí jsou ale kamery městské policie, a ty by měly instalaci střežit. „Konstrukce bude pod dohledem dvou městských kamer. Ty na ni vidí od Krajinské ulice a od ulice Karla IV," uvedl mluvčí městské policie David Štýfal. „Hlídky strážníků budou situaci okolo kašny sledovat v rámci běžné kontrolní činnosti," doplnil David Štýfal.

Samsonova kašna bude až do 2. října přístupná denně od 10 do 18 hodin. Pokud by měli zájem podívat se přímo ke kašně třeba vozíčkáři, je pro ně upraven zvláštní vstup.

Úterní besedySoučástí projektu Vnímání jsou také besedy, které se budou konat vždy v úterý. První má název Vstup současné architektury a umění do historického prostředí a koná se 13. září v 18 hodin na nám. Přemysla Otakara II. (v případě špatného počasí Dům umění, III. patro). Zásluhu na uvedení projektu Vnímání mají také sponzoři, firma, která připravuje bednění na betony, například „zapůjčila" trámy a dřevotřískové desky.