Autor projektu, pražský architekt Jan Šépka, si od záměru slibuje, že se lidé více zamyslí nad tím, co pro ně dominanta náměstí znamená. ,,Kruhový prostor kašnu přibližně na měsíc oddělí od zbytku náměstí. Bude tak působit jako šperk v galerii," vysvětlil.

Přes sedm metrů vysoká stěna s průměrem asi 22 metrů vznikne z dřevěných nelakovaných trámů a černé stavební překližky. Vnitřní část kruhu kolem kašny vyplní bílá látka. Stěna výhled na kašnu nezakryje zájemcům docela. Ti, kteří ji budou chtít vidět, ovšem musejí vejít do Domu umění vedle Galerie Dvořák. 
Z oken domu povede ke kašně dřevěná lávka pro pěší. Dopravu to nijak neomezí, auta pod lávkou projedou.

Netradiční záměr již posvětili českobudějovičtí radní. Náměstek primátora pro kulturu Jaromír Talíř poznamenal, že jde jistě 
o kontroverzní počin, který ale město zviditelní. Proti nejsou ani památkáři, splní-li autoři projektu dané podmínky. 

Takto má vypadat dřevěná zástěna vysoká sedm metrů, která v září na měsíc zakryje Samsonovu kašnu. Od ní povede lávka do oken Domu umění.

Inspirace ze světaZakrývání památek jako umělecký počin znají také obyvatelé světových metropolí. Pod obří látku se roku 1995 schoval třeba Říšský sněm v Berlíně. 

Samsona obkrouží bílá látka

Více než rok poté, co hokejoví fanoušci před zahájením boje o postup do extraligy oblékli sochu Samsona do dresu Motoru, se chystá další kontroverzní projekt související se Samsonovou kašnou. Obklopit ji má obří dřevěná stěna vyplněná bílou látkou. Dominantu náměstí tak v plné kráse uvidí jen ti, kteří k ní přijdou po provizorní lávce vedoucí 
z Domu umění.

Autor projektu, architekt Jan Šépka, vysvětlil, že projekt má lidi vyburcovat 
k tomu, aby začali lépe vnímat dominanty měst, které denně míjejí prakticky bez povšimnutí.

Záměr již projednali památkáři. Podle Naděždy Pálkové z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích komise památkové péče souhlasí 
s dočasným umístěním venkovní expozice, pokud postavenou konstrukci organizátoři projektu nevyužijí pro reklamní účely 
a stavbu stěny a lávky pevně nespojí se Samsonovou kašnou ani s dlažbou na náměstí. 

Takto má vypadat dřevěná zástěna vysoká sedm metrů, která v září na měsíc zakryje Samsonovu kašnu. Od ní povede lávka do oken Domu umění.

Lidi chce vyburcovat ke vnímání umění

Navrhl plavecký stadion v Písku i další stavby, pořádá výstavy. Pražský architekt Jan Šépka nyní stojí za projektem Vnímání, který na měsíc zakryje Samsonovu kašnu.

Proč kašnu skryjete?
Projekt Vnímání je zamyšlením nad tím, co pokládáme za důležitou součást veřejného prostoru 
a jak vnímáme skryté 
prostory, které nám poskytují kulturní vyžití. Samsonova kašna umístěná na náměstí představuje významnou památku a dominantu města. Otázkou ale může být, zda dnes takové dominanty nevnímáme jen mimoděk.

Kde jste se inspirovali?
Projekt je výtvarnou instalací, která může mít 
paralelu k některým podobným počinům zahraničních osobností, jako je Christo a okruh pařížských Nových realistů.

Těmto umělcům se zdařil jejich záměr přenést umění z muzeí a galerií do městského prostoru a přírody. Vzhledem k proporcím svých projektů a jejich společenské atraktivitě zprostředkovali nenásilně svůj umělecký názor množství lidí, což je i naším záměrem.