Filmový klub Canopus založila ředitelka českobudějovické hvězdárny Jana Tichá se svými kolegy před rokem a půl. „Dlouhodobě se snažíme astronomický a fyzikální program doplnit o neobvyklé kulturní projekty jako třeba Noc literatury, kdy se čte na terase,“ začíná vyprávění, jak to všechno začalo, Jana Tichá. A pokračuje: „Hvězdárna a planetárium je vzdělávací i kulturní organizace, máme útulný kinosál.“ Nejprve chtěli vyzkoušet zájem lidí se snímkem Na kometě Karla Zemana. „Zabýváme se kometami a planetkami, tak jsme se nechali inspirovat,“ vypráví trochu s nadsázkou Jana Tichá.

V sále pro sedmdesát lidí nyní můžete vidět jednou měsíčně sci-fi filmy s filozofickým přesahem. Promítali zde například Solaris z roku 1972 podle Stanisła-wa Lema, či Stakera Tarkovského. Canopus se snaží vyhledávat také hrané dokumenty. Po snímku The Visit o tom, jak by se chovaly instituce na Zemi, kdyby přiletěli mimozemšťané, má filmový klub v hledáčku například dokumentární snímek o střetu Země s planetkou. K vidění je zde také evropská a exotická produkce. „Vybíráme filmy, které známe z mládí, mladší kolega má přehled zase o těch novějších,“ vysvětluje zakladatelka. Podle ní zájemci od vysokoškoláků až po důchodce přibývají.

Dosud promítané filmy byly zapůjčené z Národního filmového archivu, na starší snímky jsou již volná promítací práva, hvězdárna spolupracuje také s Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů v Jihlavě či s Goethe Institutem. „Hledáme další možnosti na jednorázové promítání,“ nastiňuje ředitelka.

Právě ve čtvrtek v 18.30 h uvidíte noir film, thriller z roku 1946 Orsona Wellese, Cizinec. Ve čtvrtek 22. února bude následovat Stín kapradiny Františka Vláčila.

Zaplatíte sympatickou cenu 30 Kč. „Nechceme konkurovat multikinům,“ říká Jana Tichá.