Do úklidu se vedle společnosti .A.S.A., s níž má město na údržbu komunikací smlouvu, vložilo šestnáct dalších firem a od úterka či  středečního rána čistí přidělené úseky.

Podle vedoucí odboru správy veřejných statků Vladimíry Hruškové je viditelný výrazný posun k lepšímu. Sídliště Vltava, Husova kolonie či Vráto byly včera čisté, na dalších místech se intenzivně pracovalo 
a hotovo má být nejpozději dnes.

Výsledky velkého úklidu kvitují i obyvatelé. „Už jsem myslela, že budeme muset vydržet do oblevy, ale oni najednou nejen že uklízejí chodníky, ale odvážejí i ty obrovské hromady sněhu. Kolega, který bydlí na Máji, říkal, že na sídlišti makali celou noc," pochvaluje si obyvatelka Pražského předměstí Květa Nosková.

Mimořádný úklid nařídil primátor poté, co firma .A.S.A. nesplnila stanovené lhůty pro zimní údržbu ani s mnohadenním skluzem. „Po celém městě byla ještě v úterý místa, kde nikdo dosud vůbec neuklízel, například u Základní školy Kubatova drhlo auto městské policie spodkem o vrstvu sněhu," přibližuje neutěšený stav Vladimíra Hrušková.

Přednostně by se mělo dostat také na okolí zdravotních středisek, škol a dalších důležitých budov, úklid se nevyhne ani bočním ulicím.

Právě v těch je podle Vladimíry Hruškové nejvíce znát skluz, který má se zimní údržbou společnost .A.S.A. „Zrovna jsem se byla podívat 
v uličkách v okolí nemocnice,  tam je prohrnuto akorát v místech, kde si uklidili sami obyvatelé. Je vidět, že .A.S.A. se dostala jen na komunikace prvního pořadí, tedy tam, kudy jezdí městská hromadná doprava," konstatovala ve středu dopoledne.

Znát to bylo i na počtu stížností, s nimiž se na radnici obraceli v uplynulých dnech sami obyvatelé. „Připomínek k nezvládnuté údržbě byly stovky, na několika stolech nepřetržitě zvonily telefony, další stížnosti přišly e-mailem," naznačuje Hrušková.

Za pravdu dal občanům i primátor Juraj Thoma. „Byl jsem ochoten tolerovat neplnění stanovených lhůt ve čtvrtek, méně už v pátek a už vůbec ne v pondělí. Proto jsem rozhodl pro čtyřiadvacetihodinový jednorázový úklid města," vysvětlil.

Nebylo to přitom poprvé. „Naposledy více než obvykle sněžilo v roce 2010. Tehdy jsem na přechody a zastávky MHD poslal městské strážníky, protože najatá firma (i tehdy ASA) úklid nezvládala," připomíná podobnou situaci, ale po několikadenním sněžení. Poukazuje však na fakt, že plán zimní údržby platí bez ohledu na to, zda napadne 5 nebo 30 centimetrů sněhu.

Úkolu zjednat nápravu se chopily soukromé společnosti 
s vlastními traktory, nakladači radlicemi a UNC stroji. Město je rozdělené do sektorů, jeden z nich, Pražské předměstí  a další části severně od centra, má za úkol vyčistit .A.S.A. Sníh odvážejí zčásti do prostoru bývalých čtyřdvorských kasáren, ale především na náplavku, odkud jej buldozer po dohodě s Povodím Vltavy shazuje do řeky.

Zejména chůzi po městě ale přes snahu úklidových čet nově komplikuje tající sníh na střechách. Mnohde hrozí pádem masy sněhu, kusy ledu a rampouchy. Navíc voda na chodnících znovu namrzá. „Důraz proto klademe na solení, stále platí i nabídka radnice pro občany, zájemcům poskytneme zdarma směs soli a písku, stačí se obrátit buď na společnost .A.S.A. nebo na správu veřejných statků," doplňuje tajemník primátora Michal Bosák.