U stánku Místní akční skupiny v pavilonu Z se v neděli odpoledne činil asi desetiletý klučina, který ochotně podával zájemcům letáky a katalogy. „Pomáhám tady dneska tetě," svěřoval se Matouš Mlčkovský s tím, že poslední den prázdnin na výstavišti ho baví. „Zítra půjdu do čtvrté třídy v Sepekově," prozradil chlapec, který letos pomáhal na Milevsku i jako koledník při charitní Tříkrálové sbírce.

Desítky jmen ztracených 
i hledajících lidí vyhlašovaných rozhlasem vyslechli návštěvníci výstavy. Když se ozvalo, že toho a toho čeká u rozhlasu manželka, smáli se, že hledaný je v Pivovarské zahradě. Obavy ale vzbuzovala hlášení o ztracených a nalezených dětech.

„Naštěstí se všechny děti našly," říká Nikol Kubešová, která denně vyhlásila pátrání i po dvanácti lidech, většinou po starších návštěvnících, které hledali zoufalí příbuzní nebo kamarádi.

„V neděli se ztratil i béžový plyšový medvěd, kterého se ale najít nepodařilo," dodala s tím, že tahle brigáda ji jako studentku pedagogické fakulty baví. V pondělí hlásila i ztrátu tří fotoaparátů, naštěstí v jednom případě šlo o omyl, protože si ho majitelé zapomněli v autě.

Na výstavě nechyběl ani stánek  výrobků fair trade. „Tyhle  výrobky se vyrábějí v zemích třetího světa bez vykořisťování a bez dětské práce," vysvětlila u stánku Martina Tušková s tím, že po zrušení Kavárny na půl cesty v Budějovicích si je lidé můžou koupit třeba v budějovické prodejně Slunečnice.

Šest dní budil pozornost  i stánek Markéty Aubrechotové s masožravými rostlinami. „Lidé si k nám najdou cestu, i když nás pořadatelé dali trochu bokem," svěřila se sympatická prodavačka, se kterou se  o květinách bavil ve čtvrtek i prezident Miloš Zeman. Ten se tady ostatně setkal i s mediálně známou dvojicí kuchařů, kteří vaří před očima televizních diváků v pořadu Kluci v akci.

Unavená, ale spokojená odjela po třídenním maratonu  šestice z cimbálové muziky Friška z Kyjova. „Hráli jsme
u stánků Slovácko v pohybu a Jihomoravského kraje, ale nejlepší byl páteční Večer venkova, kde jsme zůstali i po jeho skončení a hráli a zpívali s ostatními," svěřuje se primáš David Vašulka s tím, že příští rok přijedou nasávat atmosféru a těšit návštěvníky folklorem určitě zase.

Tak koncem prázdnin 2014 na 41. ročníku Země živitelky zase na shledanou!