Jak vysvětluje vedoucí Petr Aksamit, děti je třeba připravit na život v moderním světě a tomu se přizpůsobuje i celoroční program oddílu. Dnešní skauti se vůbec nevyhýbají ani moderní technice. „Díky grantu Jihočeského kraje jsme mohli pořídit například fotoaparát a notebooky. Děti se učí třeba fotit, ale i další práci s technikou. Na letošním táboře třeba natáčely a pak i zpracovávaly video," přibližuje.

Přijďte se podívatNové Hradypondělí 7. září od 15 do 17 h, kulturně spolkový dům
(Vchod z parkoviště u kostela, klubovna je ve dvoře u výtahu)

Horní Stropniceúterý 8. září od 15 do 16 h, klubovna ve dvoře obecního úřadu

Moderní technika ostatně vstupuje i do aktivit, které si ze skautských dovedností pamatují starší generace. „Také dnešní děti se učí například orientovat v terénu, ale mají k tomu vedle kompasu, buzoly a mapy i GPSku. Hledáme společně po Novohradsku třeba kešky," nastiňuje Petr Aksamit. „Uvědomujeme si, že se děti potřebují připravit do života. Dnešní svět je náročný, uchvátaný, modernizovaný a uspět v něm není jednoduché. A v tom nestačí znalost přírody, ale právě třeba i zvládání nástrah moderní techniky," míní.

Přitom zdaleka nejde jen o hru. „O spoustě dětí si leckdo myslí, že jsou šikovné na počítače, ale ony přitom jen skvěle zvládají nějakou hru. Nám jde o to, aby s tou technikou uměly pracovat, aby pro ně byla užitečná, například aby zvládaly napsat dokument, vytvořit něco užitečného," zdůrazňuje Alena Sochorová.

Ta v oddíle platí také jako expertka přes výtvarné aktivity, které jsou další chloubou a ušlechtilým koníčkem zdejších skautů. „Práce s dětmi je dnes úplně jiná než před pěti či patnácti lety. Jsou strašně moderní a od toho se musí odvíjet i náplň schůzek. Sice jim chceme ukázat přírodu, naučit je dovednosti, které si ve skautu osvojily i předchozí generace, ale musíme se zároveň přizpůsobit nárokům současnosti. Spousta dětí je šikovných a najde se právě ve výtvarných aktivitách. Věnujeme se proto také rukodělným pracím a nevyhýbáme se při ní novým materiálům," vybírá z dalších atraktivních aktivit.