„Práce na rekonstrukci školy budou pokračovat i v září," vysvětluje ředitel školy Jan Mikeš. „Děti kvůli tomu dostanou mimořádné volno. Ale třeba školní družina bude v těch dnech fungovat normálně. Stejně tak bude pro děti z družiny otevřena i jídelna," ubezpečuje ředitel.

Firma musí práce na zateplení školy dokončit do konce letošního roku. Na projekt totiž škola získala dotace z Evropské unie. „Mnoho věcí je omezeno například počasím, právě proto se okna budou měnit co nejdříve. Hned prvního září proto změny v provozu školy oznámíme rodičům písemně," vysvětluje ředitel školy.

Právě výměna oken je nejzásadnější pro provoz školy. Ostatní práce, jako samotné zateplení nebo štukování, už budou podle ředitele Mikeše zvládnutelné při běžném provozu.

Opravené školy už čekají na příchod žáků

Zatímco v Trhových Svinech dětem rekonstrukce základní školy naruší první dny školního roku, v Českých Budějovicích se všechny zásadní opravy na školách stihly. Jen výjimečně uvidí děti svou školu po prázdninách zahalenou lešením.

Město České Budějovice letos do oblasti školství  dalo 105 milionů korun, z toho 62 milionů na investice a zbývajících 43 milionů na opravy a udržování majetku.

„Venkovní práce se budou dokončovat ještě v září na několika školách," uvádí  náměstek primátora Petr Podhola. „ V Základní a Mateřské škole L. Kuby budou prostory učeben plně připraveny na běžné fungování, ale venkovní práce ještě na pár dní částečně omezí provoz školní družiny," dodává náměstek primátora.  Rodiče tak budou muset na této škole vyzvedávat své děti ze školní družiny ve stanovených časech, tedy ve 13 hodin a v 15 hodin.

Venkovní práce budou v září pokračovat ještě na několika školách – zateplování ZŠ Nerudova, budova ZŠ Čéčova, zateplování pavilonu školní jídelny na ZŠ a MŠ Kubatova. Tyto práce však výuku žáků nenaruší.

Významnou rekonstrukcí prošla v létě také budova Obchodní akademie na Husově ulici. Zde žáci i učitelé zahájí školní rok v lepších podmínkách. Historická secesní budova školy se totiž dočkala nejen nové elektroinstalace, ale i opravy fasády.