Pocity smutku a bezmoci zavládly v Zoo Ohrada u Hluboké. Zahrada  nedávno přišla hned o tři zvířata. Na svědomí to mají lidé, kteří i přes výslovný zákaz hází do výběhů krmení, především škodlivé bílé pečivo. Situace se opakuje každoročně, tentokrát na neukázněnost návštěvníků doplatily dvě srny a jedna ovce.

„Nedokáži logicky pochopit, proč to lidé pořád dělají. Základním pravidlem je zvířata v zoo nekrmit. U nás mají vše, co potřebují. Pro každé speciálně sestavujeme krmnou dávku, aby prospívalo 
a mohlo se i množit. Když jim někdo dá něco jiného, narušuje nám systém a především to mívá tragické následky," řekla zástupkyně zoologa Jitka Králíčková.

Pitva ukázala, že úhyn srn 
a ovce způsobilo bílé pečivo. „Tato zvířata nejsou přizpůsobena na trávení výrobků
z pšeničné mouky, a proto dochází k otravě," vysvětlil veterinář Emanuel Krejcar.

Ošetřovatelé si problému  všimnou, až když je zvíře apatické, nafukuje se mu břicho a přestává žrát. V takových situacích samozřejmě hned volají lékaře, ale ten často už nemůže pomoci.

Letošní ztráta je pro zoo Ohrada bolestná například proto, že jednu ze srn tu zaměstnanci sami uměle odchovali na láhvi. „Proto se nebála lidí, chodila k nim a bohužel si brala krmení. Otravu měly i dvě ovce, které navíc zrovna kojily mláďata, byly to matky. Alespoň jednu se naštěstí podařilo zachránit," doplnila Jitka Králíčková.

Situaci těžce nesou hlavně ošetřovatelé. O ovce i srny se v zoo stará Martin Drha. „Je to hrozný zážitek. My se tu snažíme o zvířata co nejlépe starat. Pak někdo přijde, hodí jim, byť třeba v dobré vůli, rohlík, a ovce umírá," komentoval.

Tabu je už  krmení zvířat 
v rodině třiatřicetileté Evy Freyové. Její dcery, šestiletá Anička a o dva roky mladší Evička, při návštěvách zoo 
o takovou zábavu ani nestojí. „My jsme podobný průšvih málem zažili doma. Babička si myslela, jak nepřilepší našemu pejskovi, když mu dá kosti z kachny. Měl pak, chudák, velké problémy, veterinář ho vytáhl hrobníkovi z lopaty. I holky už ale tak díky  tomuhle zážitku ví, že zvířátka nemůžou krmit, čím je napadne," vysvětluje mladá maminka.

Problém s krmením zvířat řeší zoo každý rok, objevuje se hlavně v jarním období. Tehdy ošetřovatelé nacházejí mimo jiné chleba u vyder, buráky u opic a pečivo u losa. „Tam by to bylo tragické. Los zatím naštěstí všechno ignoroval," doplnila Jitka Králíčková.

Možností, jak otravám zabránit, není mnoho. „Všude máme cedule, mnohdy i s takovými fotkami, které by měly odradit, ale stejně to nefunguje. Když jídlo ve výbězích vidíme, hned ho sebereme, ale nemůžeme být všude a každého návštěvníka hlídat," posteskl si Martin Drha.

Jediným místem, kde lidé mohou zvířata nakrmit, jsou výběhy s krmicími automaty, například u koz holandských. V nich si návštěvníci naberou granule  vyrobené pouze ze sena, které zvířatům neublíží.

Především by si ale měli uvědomit, že jakékoli jiné krmení škodí, ačkoli se za ním může skrývat dobrý záměr. Podle Jitky Králíčkové to platí třeba i pro labutě na řece. „Když dostávají od lidí pečivo, nesnaží se hledat přirozenou potravu a žerou jen jednu potravinu. Už několikrát k nám 
z Budějovic přivezli mláďata labutí, která si nedokázala sama sehnat jídlo a byla v podstatě otrávená bílým pečivem. Je tam totiž navíc i hodně škodlivé soli," dodala.