Mnohdy rozporuplné výpovědi svědků provázely úterní pokračování hlavního líčení s bývalým českobudějovickým primátorem Jurajem Thomou. Ten se u krajského soudu zpovídá z obžaloby ze zvlášť závažného zločinu zneužití pravomoci úřední osoby.

Podle státního zastupitelství se dopustil protiprávního jednání v červnu 2010. A to tím, že podepsal takzvaný dodatek č. 2 smlouvy o dodávce informačních technologií za zhruba 37 milionů korun bez předchozího projednání a schválení radou města. Pokud senát v čele se soudkyní Olgou Smrčkovou uzná obžalovaného vinným, hrozí mu pět až 12 let vězení či propadnutí majetku.

Po pondělním výslechu bývalých náměstků Rudolfa Vodičky, Františka Jelena 
a Ivany Popelové v úterý senát přistoupil k předvolání dalších zaměstnanců magistrátu. Prvním a nejdéle dotazovaným svědkem byl radniční právník Jiří Homolka. Právě on je z titulu své funkce zodpovědný za důkladnou kontrolu uzavíraných smluv i jejich dodatků. A to po formální a věcné stránce, tak, aby vše bylo v souladu s platnou judikaturou. Mimo to je spoluautorem interní směrnice o zadávání veřejných zakázek. Jeho podpis a kladné stanovisko „bez připomínek" je součástí diskutované spisové obálky (laicky označované jako takzvaná košilka) projednávaného dodatku smlouvy.

„Dodatek jsem s panem primátorem neřešil a není mi známo, jak se on sám s tou smlouvou seznámil. Já jsem svým podpisem sděloval adresátovi pouze to, že po právní stránce je to v pořádku," popisoval Jiří Homolka. Když jej státní zástupce Václav Průcha i advokát Josef Dvořák upozorňovali na některé podstatné rozpory ve výpovědích na policii a před soudem, právník je nedokázal zcela jednoznačně vysvětlit.

Podrobnosti čtěte ve středečním vydání Českobudějovického deníku.