O tom, že existuje více Týnů, má starosta toho nad Bečvou přehled. „Už jsem se díval, kolik vlastně máme jmenovců. A v celé zemi jsou pouze tři. Města Týn nad Vltavou a Horšovský Týn a naše malá obec Týn nad Bečvou," vypočítává Josef Vaculin. Do jižních Čech už se sám podíval. „Byl jsem v Třeboni a už několikrát jsem také navštívil výstavu Země živitelka v Českých Budějovicích. Do Týna nad Vltavou jsem se ale zatím nepodíval, i když bych to rád změnil," dodává.

Jmenovců najdeme víceNa mapě České republiky lze najít město Týn nad Vltavou, Horšovský Týn na Domažlicku a Týn nad Bečvou. Existuje také hned několik Týnů, které jsou městskou částí většího města či obce. Týn tak najdeme v Praze na Starém Městě, v Třebíči, jednou z částí Úštěku na Litoměřicku je Starý Týn, Týn najdeme i v Lomnici na Sokolovsku nebo v obci Luka na Českolipsku. Dříve měl však existovat ještě jeden. V obrozenecké době totiž název Karlův Týn nosil známý hrad Karlštejn.
V Česku najdeme ale i obce s názvem Týnec, Týneček, či třeba Týnice.

Týn nad Bečvou je sice malou obcí, i tak se ale může pochlubit hned několika zajímavostmi. V roce 1852 a poté v roce 1854 zde totiž pobýval skladatel Bedřich Smetana, který sem přijel ke své sestře a švagrovi Matějkovým. Spřátelil se zde s varhaníkem a správcem místní školy Josefem Barbířem, navštívil svého bratra Antonína, sládka v Hranicích. Znovu přijel v roce 1954, ale to byla smutná návštěva. V červenci mu tady zemřela dvouletá dcera Gabriela na tuberkulózu v obci její osud připomíná památníček i lesní stezka Gabrielka vedoucí z Týna po vrstevnici Maleníku. „Letos jsme otevřeli i muzeum věnované Bedřichu Smetanovi, je jediné na Moravě," doplňuje Josef Vaculin. Turisté se mohou vydat i na nedaleký hrad Helfštýn. „Myslím, že jsme jediná obec v Čechách, která je sice u hradu, ale není pojmenovaná po něm," dodává starosta obce.

V Týně nad Vltavou lze zase najít například otáčivé hlediště nebo třeba biskupský kamenný hrad či různá archeologická naleziště. Z nedalekých Kolodějí nad Lužnicí, které pod Týn nad Vltavou spadají, navíc pochází český režisér a zakladatel Laterny magiky Alfréd Radok. V letošním roce si navíc Vltavotýnští připomínají 90 let od založení místní sokolovny. Ta už ale dnes slouží více jako kulturní centrum sokolská jednota se zde totiž po roce 1989 neobnovila.

Zato v Týně nad Bečvou sokolská jednota funguje, stejně jako spolek dobrovolných hasičů, myslivců či spolek Babinec, ve kterém se scházejí místní aktivní seniorky. „Naši myslivci i dobrovolní hasiči letos slavili výročí svého založení. Díky tomu jsme měli docela nabitý rok," vypočítává Josef Vaculin. Týn nad Vltavou se zase může pochlubit například spolkem baráčníků či včelařským spolkem a dalšími sdruženími. Ani zde navíc nechybí sdružení dobrovolných hasičů.

Obyvatelům z obou Týnů občas přidělává vrásky řeka. „V roce 1997 jsme měli zatopenou třetinu obce, tehdy dokonce spadl jeden z domů," vypočítává starosta Týna nad Bečvou. „Protipovodňová opatření jsou drahá, snažíme se proto dělat řece prostor, aby se měla kam rozlévat. V místě, které bylo povodní zasaženo nejvíce, jsme například zbudovali cyklostezku tu voda tolik neohrožuje," vysvětluje.

V letošním roce slavili výročí v Týně nad Bečvou dobrovolní hasiči i místní myslivci.

Také v Týně nad Vltavou jsou někteří obyvatelé na břehu řeky ohroženi záplavami. Naposledy je výrazně zasáhly v roce 2013 a předtím také v roce 2002. Vodu v řece ale reguluje Hněvkovická přehrada.

Společné jméno si zatím obce nijak nepřipomínají. „Líbilo by se mi, kdyby se podařilo uspořádat nějaké setkání Týnských. Jsme sice malá obec, ale určitě by to bylo zajímavé," naznačuje Josef Vaculin z Týna nad Bečvou.