Radil jim autoelektrikář i další fachmani z oboru, ale vše nakonec zvládli vlastníma rukama. Martin Kůs, Tomáš Kůs, Filip Kůst, Petr Bláhaa Václav Rothbauer použili motor a další díly z šestnáct let staré hondy a postavili závodní buginu.

Návrh vytvořili coby seminární práci v předmětu počítačem podporované strojírenství na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Kantorům se líbila. Martin Kůs skromně poznamenal, že nejvíce ze všech. Škola proto uvolnila 450 tisíc korun, které pomohly k tomu, že studenti mohli začít svou vizi proměňovat ve skutečnost.

Stavbě buginy věnovali přes 3500 hodin. Pracovali převážně ve svém volném čase. Škola jim za to poskytla stipendium, pomohla také s administrativou, rozpočtem a poskytla prostory ve školních laboratořích, odkud studenti s buginou v minulých dnech poprvé vyjeli na testovací jízdy. „Jezdili jsme jen v areálu školy. Vozidlo zatím nemá homologaci, takže nemůže na normální silnici,“ vysvětlil Martin Kůs, který už se těší, až buginu spolu se spolužáky převeze na závodní okruh a otestuje, kolik se z ní dá „vytáhnout“. „Myslím, že tak 200 kilometrů v hodině může jet. Má dvoulitrový motor z hondy, která vážila 1,6 tuny. Bugina má přitom jen 900 kilo,“ porovnal Martin.

Jeho bratr Tomáš by rád buginu jednou viděl na závodním okruhu. Jestli v ní bude závodit někdo z autorů, nebo fáro někomu půjčí, zatím není dohodnuto.

Byla by to ale hezká odměna za měsíce montování a přemýšlení. Ne vše šlo při konstruování hladce. „Původní návrh jsme při práci museli upravovat. V praxi se třeba ukázalo, že svařovat v jednom místě pět a více trubek není možné,“ vzpomněl na jeden ze zádrhelů Martin, dnes student třetího ročníku. Odměnou za překonání podobných patálií je mu teď jízda ve vlastním autě, ale také čtyři přihlášené evropské průmyslové vzory a patenty, které při konstruování vznikly.

Rektor VŠTE Marek Vochozka zmínil, že tento počin studenty obohatí už na startu jejich příští profesní kariéry. „A to je pro vysokou školu to nejlepší vysvědčení,“ zmínil rektor.

Autoři buginy nyní chtějí své zkušenosti předat dalším studentům, a to formou publikace, kterou připravují.

Studentský vůz budou moci zájemci spatřit 30. března v rámci mezinárodní technické olympiády středních škol v kampusu VŠTE.