Ve čtvrtek někteří starostové a občané dorazili i na jednání zastupitelstva Jihočeského kraje. 
S transparenty žádali o podporu pro dopis, který chtějí poslat vládě České republiky. Ta by totiž měla v nejbližší době schvalovat aktualizovanou podobu státní energetické koncepce, což se dotýká i budoucí dostavby Jaderné elektrárny Temelín. Protože jako alternativa k dostavbě dalších bloků v Temelíně se objevily úvahy o možné realizaci nových bloků v Dukovanech.

Podle starosty Týna nad Vltavou Milana Šnorka znepokojuje představitele obcí 
a měst z okolí temelínské elektrárny mimo jiné to, že se  v minulých letech na základě výzev vlády připravili na novou investici a často za užití nemalých prostředků, ale teď neví, na čem jsou. „Po zrušení tendru na dostavbu nyní dochází ke zpochybnění všech přípravných kroků i vložených lidských i materiálních investic," upozorňuje Milan Šnorek, který sám dostavbu podporuje.

Za dostavbu se plně staví například i starosta Temelína Petr Macháček. „Zdá se nám logické, že miliony investované na přípravu projektu budou využité. Nechápu, že tohle někdo zmačká jako papír od svačiny a hodí do koše
a řekne, že se bude stavět v Dukovanech," říká Petr Macháček v reakci na některá vyjádření představitelů ministerstva průmyslu a obchodu.

Dopisem, který nyní pro vládu starostové z Temelínska připravují, nechtějí zpochybňovat kompetenci centrálních úřadů v klíčových rozhodnutích. Hájí ale již vynaložené prostředky a upozorňují na dřívější vládní sliby. „Odkazujeme i na náš dřívější dopis předsedovi vlády," připomíná starosta Olešníku Jaroslav Pavlica. Nynější dopis už podepsalo zhruba dvacet starostů z třináctikilometrové havarijní zóny kolem jaderné elektrárny a další podpisy Milan Šnorek očekává 
v příštích dnech.

V Olešníku například počítají  s příspěvky na silnice nebo s rozvojem nových ploch pro stavbu rodinných domů. 
V Týně nad Vltavou drží v provozu navíc jednu budovu základní školy, některé dopravní investice ve městě urychlili a jiné naopak pozdrželi, vše 
v očekávání dostavby elektrárny. „Těch dopadů je celá řada," zdůrazňuje Milan Šnorek a dodává, že obyvatelé 
a samosprávy v okolí elektrárny odmítají být pokusnou lokalitou, kde se bude z vyšší moci rozhodovat tu o výstavbě, tu o zrušení vyžadovaných přípravných kroků.

Připomíná i to, že premiér Bohuslav Sobotka slíbil, že obce a města budou mít šanci vyjádřit se 
k aktualizované energetické koncepci. O té se ale má rozhodovat v nejbližších týdnech a starostové z okolí Temelína se  obávají, že na jejich názor budou brány malé ohledy, pokud vůbec.

Na krajském zastupitelstvu ve čtvrtek při své snaze o podporu dostavby temelínské elektrárny uspěli. Zastupitelstvo přijalo i zvláštní usnesení podporující stanovisko starostů. Hejtman Jiří Zimola při jednání konstatoval, že stále platí usnesení zastupitelstva, že kraj souhlasí s dostavbou elektrárny, ale má negativní stanovisko k trvalému úložišti jaderného odpadu. 
A následně Jiří Zimola slíbil, že ve věci dostavby elektrárny je připraven i interpelovat ministerského předsedu. Pomoc na půdě sněmovny nabídl 
i poslanec Jan Zahradník.

Podle Milana Šnorka tak může být apel, vzešlý od starostů regionu, slyšet i na nejvyšší úrovni.