Jako první zpestří atmosféru českobudějovického náměstí Přemysla Otakara II.  třídenní jarní trhy, které začnou již ve čtvrtek a potrvají do soboty. „Představí se tady prodejci tradičních českých výrobků a řemeslníci s originálním zbožím, někteří i s předváděním svého řemesla u stánku nebo s dětskou dílničkou," přibližuje mluvčí radnice Jitka Welzlová. „Prodejců bude zhruba stovka," říká organizátor trhů Pavel Řeháček.

Na obhlídku stánků se určitě vydá mladá maminka Monika Krausová z krajského města. „Většinou na takových trzích kupuji drobnosti, které pak dávám jako dárky svým blízkým, rádi i něco ochutnáme," naznačuje.

Z jarních trhů by neměla odejít s prázdnou. Ke koupi tu budou mimo jiné i velikonoční perníky, trdelníky, valašské frgále, víno, medovina, domácí uzeniny a sýry. „Nejmenší návštěvníci si mohou pochutnat na sladkém dárku od velikonočního kuřete, které se bude na náměstí pohybovat celé tři dny a zahrát si o ceny s klaunem Hugem, obřím mužem na chůdách nebo vyzkoušet jednu z her centra BezBot," dodává náměstkyně primátora Ivana Popelová s tím, že se na trzích budou prezentovat i charitativní akce různých sdružení.

Novinkou letošních trhů  bude prodej karlovarského porcelánu ve prospěch dětského domova v Boršově nad Vltavou. „Pro dětský domov jsem sehnal stánek a od pana Josefa Jurky z Hluboké jsme dostali kamion porcelánu," uvedl Pavel Řeháček a dodal, že ke koupi bude různé zboží. „Budou tam hrnečky, talíře a všechno možné další porcelánové zboží zhruba za desetinu ceny," zdůraznil Pavel Řeháček. Doplnil, že peníze poputují do zalepené kasičky a každý den se bude tržba počítat.

Všechen výtěžek půjde ve prospěch boršovského domova.

Tržnice ale ožijí v nejbližších dnech i na řadě další tradičních i méně vyhlášených míst. Například v Horní Stropnici na dvoře fary chystají na tuto sobotu od 13 hodin velikonoční trhy. Ke koupi tu budou například zabijačkové dobroty, domácí klobásy, med, kraslice, koření, zákusky, cukroví a buchty, běžné občerstvení ale i krmiva pro zvířata. Svůj vlastní stánek tu budou mít dokonce místní skauti. Pro návštěvníky budou trhy nejen možností k nákupu, ale i posedět a poklábosit se sousedy a známými.

Důvod vyrazit na nákup  budou mít i stálí zákazníci farmářských trhů. Například vyhlášený  Trh U vrby v budějovické Riegrově ulici zahájí sezónu příští sobotu 30. března a vzhledem k termínu na něm tentokrát nebude chybět ani velikonoční tématika, například ukázky malování kraslic.

Podle organizátorky Dany Kalistové zůstane základ zdejších farmářských trhů stejný jako v uplynulých letech, návštěvníci se ale mohou těšit i na řadu novinek. „V sortimentu bude například víc masa a mléčných výrobků, přibýt by měli i drobní řemeslníci, kteří svou domácí výrobu ukazují přímo na trzích. Mnohdy to jsou neuvěřitelné techniky a je dobře, že lidé vidí, jak se co dělá," pochvaluje si další rozměr hojně navštěvovaných trhů Dana Kalistová.

Chybět nebude ani letos kulturní a doprovodný program, dílny a pohádky pro děti. „Nově vyzýváme lidi, kteří něco umí a nebojí se to ukázat aby se nám přihlásili, rádi je zařadíme do programu,"  apeluje organizátorka trhů.

Obavy z nezájmu prodejců a zákazníků po úspěšných sezónách Dana Kalistová nemá. „Chvíli trvá, než si to lidé poví, ale už se nebojíme, že by lidé nepřišli." Potvrzuje to i třiatřicetiletá Eva Freyová.   „Loni jsem se na farmářské trhy naučila chodit pravidelně, potraviny odtud voní a chutnají úplně jinak než ty ze supermarketu," vysvětluje.