Pro expozici s podtitulem Dámský a pánský svět vybrali pracovníci muzea dosud nevystavené oděvy a doplňky z muzejní sbírky, které připomínají módu oblíbenou v čase od poloviny 19. století do druhé poloviny 20. století.

„Máme tu venkovskou i městskou módu z 19. století včetně historických bot, ale také taftové pláště nebo oděvy z krepsilonu, které se nosily hlavně ve druhé polovině minulého století," popsala vedoucí muzea Martina Sudová.

Doplnila, že k vidění jsou i krojové součásti, ač Týn nad Vltavou nemá žádný svůj typický kroj.

„U nás se snoubí kozácký kroj ze severu a blatský kroj od jihu. Zdejší kroje jsou specifické tím, že je hodně ovlivnila měšťanská móda tehdejší doby," doplnila Martina Sudová.

Výstava Ze starých šatníků a truhel, která je přístupná do 6. ledna, ukazuje jen zlomek sbírky textilií, kterou městské muzeum disponuje.

„Vystavili jsme hlavně oděvy, které jsou konzervátorsky a restaurátorsky ošetřené," zmínila vedoucí muzea s tím, že konzervaci oděvní sbírky obstarává jedna z jejích kolegyň, která má pro tuto práci zvláštní licenci.

„Takto zachraňujeme i hodně cenné kousky, například historické ručně šité boty, které se dochovaly ve sbírce místní divadelní společnosti Vltavan," zmínila Martina Sudová.

Ač jsou vystavené oděvy krásné a hlavně mnoho dam by jistě zatoužilo mít je alespoň chvíli na sobě, zejména u modelů z 19. století by to nebylo možné. „Pro vystavení těchto modelů máme krejčovské figuríny dámské velikosti 38, přitom v mnoha případech jsme měli problém na ně oblečení dostat. Protože zejména koncem 19. století se šily dámské velikosti dnešním číslováním 36 a méně. Takže to, co kdysi nosila dospělá žena, by dnes oblékla možná jedenáctiletá dívka," dodala Martina Sudová.

Kdy na výstavuMěstské muzeum na náměstí Míru v Týně nad Vltavou je do konce roku otevřeno ještě v úterý a ve středu od 10 do 16 hodin. Na Silvestra a Nový rok, stejně jako o víkendu 2. a 3. ledna bude muzeum uzavřeno. Zavítat sem je možné ještě od pondělí 4. do středy 6. ledna, a to v době od 9 do 16 hodin.