Návštěvníci se tu procházejí po dřevěném chodníku, kde jim přímo nad hlavami poletují ptáci. Loni do sovince přišlo více než 53 tisíc lidí, což z něj činí jedno z nejnavštěvovanějších míst Národního parku Šumava.

„Vysoké návštěvy pokračují také letos. Každý den, kdy jsme měli otevřeno, k nám zatím chodily více než tři stovky lidí," uvádí Zbyněk Janči, referent Zoologického programu na Borových Ladech.

Podle něj tu návštěvníci nejvíce oceňují to, že se mohou volně procházet, v klidu si sednout, pozorovat a navíc sovy ve voliérách také aktivně vyhledávat.

Návštěvníci tu prochází v sovích voliérách, nad jejich hlavami se proletují sovy a na vlastní oči si prohlížejí výra velkého, puštíka bělavého, kalouse ušatého, puštíka obecného, sýce rousného, sovu pálenou. Ve voliérách poletuje zhruba 15 ptáků.

„Jedná se o ptáky, kteří se narodili v zajetí. Nebo se jim stal nějaký úraz, žijí s handicapem a život ve volné přírodě pro ně nepřipadá v úvahu. Převažující část sov jsme bezplatně získali ze zoologických zahrad v Plzni, v Hluboké nad Vltavou nebo v Praze," vysvětluje Zbyněk Janči.

„Novinkou letošní sezony bude sovice sněžní. Zároveň jsme upravili voliéru pro sýce rousného, který je poměrně malý pták a ve velké voliéře ho návštěvníci špatně hledali," uvádí Miloš Juha vedoucí Zoologického programu Správy NP a CHKO Šumava, do kterého projekt borovoladeckého sovince patří.

Návštěvnické centrum se sovími voliérami stojí v místě bývalého lomu na kámen. Dlouhodobě nevyužitý prostor zakrývají sítě, které stojí na pevných ocelových sloupech. Otevřeno je zde od počátku května do konce září každý den mimo pondělí. V úterý je navíc prodloužená otevírací doba do pozdních večerních hodin. Návštěvníci tak mají možnost pozorovat chování sov v době jejich největší aktivity, tedy večer nebo v noci.