„Šedesátičlenná jednotka profesionálních hasičů elektrárny patří mezi podnikovými hasiči k nejlépe vybaveným a testovaným. Denně prochází tréninkem, většina patří i mezi specialisty na ovládání například těžké techniky. K dispozici mají výjimečné vybavení, mimo jiné nejvyšší zásahovou plošinu v kraji," zmiňuje mluvčí elektrárny Marek Sviták.

„Na elektrárnách jsou naprosto nezbytní. Fungují jako prevence, mají obrovské množství úkolů v oblasti dozoru. Například požárů je ale u nás naprosté minimum, což sice svědčí o vysoké bezpečnosti, ale hasiči mají o něco méně reálných zásahů než ostatní profesionálové," říká o důvodech uzavření smlouvy s jihočeskými profesionálními hasiči ředitel Útvaru bezpečnosti ČEZ Roman Havlín.

To by se nyní mělo změnit. Od října jsou temelínští profesionální hasiči zařazeni do tzv. poplachového plánu. Operační středisko hasičského záchranného sboru je tak může vyslat k jakékoliv události v okolí. „Pokud máme možnost s minimálními náklady dál posílit už tak vysokou bezpečnost v oblastech kraje, pak to samozřejmě využijeme. Rychlost a kvalita zásahu je pro nás stěžejní," říká ředitel Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Lubomír Bureš.

Temelínští hasiči budou moci z místa zásahu kdykoliv odjet, pokud by byli potřeba v elektrárně.