Co je u vás nového?
Pokud bych mluvil o čistě aktuálních věcech, tak mi 
v pondělí začíná škola a moc se mi tam nechce (smích).

Před nedávnem jste se vrátil 
z Helsinek. Co jste tam dělal?
Už delší dobu chceme navázat kontakt s JA-YE.  To je soutěž pro mladé podnikatele a studentské firmy. Já jsem se účastnil soutěže Intel ISEF, což je zase pro změnu  soutěž projektovovědecká. Naši spolupráci jsme začali tak, že navzájem zveme účastníky jedné soutěže na konference těch druhých. Tak jsem se  ocitl na JA-YE Alumni konferenci v Helsinkách. Tam  jsem budoval kontakty a půdu pro hlubší integraci našich dvou skupin, protože spojení vědy a businessu automaticky generuje nová přátelství, nové firmy a ve výsledku nějaký užitek pro společnost a pro zakladatele těchto společností i peníze.

Jaké jsou Helsinky?
Helsinky jsou podceňovaným městem. Jejich návštěva stokrát předčila moje očekávání. Jsou jedním z nejkrásnějších měst, ve kterých jsem kdy byl.

Vraťme se ale do Budějovic. Co nového děláte tady?
V TSE pokračuji v projektech, které jsem tam začal. Kromě toho jsem si ještě přibral rozjezd projektu netradičního programování na gymnáziu Jírovcova, kde propojujeme matematiku a programování s uměním, tedy něco, co je i na republikové úrovni celkem ojedinělé.
V druhém týdnu října budu jedním z těch, kteří vyberou, kdo ze středoškoláků poletí příští rok na Intel ISEF 
a EU Contest a ke konci října jsem byl pozván jako porotce k jiné soutěži organizované Intelem.

To jste změnil strany, loni jste se soutěže s Intelem účastnil sám a teď budete porotce. Jaké je to stát na druhé straně barikády?
Zatím ještě nevím, jsem ještě v očekávání. Výběr účastníků se totiž bude konat až 9. října. Pocit je to ale určitě zajímavý. Mít možnost spolupracovat s těmi samými lidmi, se kterými jsem se setkal před dvěma lety z pozice soutěžícího, to je obrovská zkušenost.

Jak to zvládáte se všemi aktivitami, které kromě toho máte?
Časově je to celé hodně náročné, ale nějak to zatím jde. Kromě toho jsem si přibral asi pátou nebo šestou aktivitu. Rozhodl  jsem se totiž udělat něco s neuspokojivým stavem evropské sítě účastníků Intel ISEF.

Co to znamená?
Minulý rok to začalo nadějně, ale mám pocit, že to začíná jít lehce do ztracena, tak navrhuji na příští dva roky „business plán", který by nám měl pomoct vyhrabat se z krize. Motivovaní lidé tam totiž určitě jsou, ale celá ta síť je taková rozbitá, decentralizovaná. Je tomu třeba udělit nějaký řád a začít budovat znovu, od základu jinak. Na konci října letím do Barcelony na naši v pořadí druhou konferenci a setkání zároveň a tam to budu prezentovat.

Jaké tedy bylo vaše léto?
Řekl bych, že bylo hlavně pracovní. Já ty příležitosti někam vycestovat bohužel nemůžu směřovat do léta, ale mám je rozeseté po celém roce. Stejně tak i odpočinek.

Pořád máte na všechny vaše aktivity dostatek energie?
Energie je vždy, když člověk věří, že se může dostat ještě výš, nebo když generuje užitek – takže pořád ano.

Hodně cestujete. Co na svých cestách obvykle děláte?
Na cestách hodně přemýšlím a vnímám okolí. Nemám problém s tím popovídat si 
s člověkem, který je vedle.
Když třeba sedím v letadle, tak není nic lepšího, než si popovídat s dalšími cestujícími, ať jsou třeba z druhého konce světa.

Co vás na tom baví?
Čisté rozšíření obzorů, setkání s jinou kulturou a jinými zvyklostmi je vždy zajímavé. Minimálně to může předat pozitivní zpětnou vazbu na ten daný národ mezi sebou. Většina se dnes staví odmítavě k určitým částem světa. Já se ptám, zkusili si někdy popovídat s těmi lidmi? Dali jim možnost ukázat i něco více, než jen to, co je předsudkem nebo je v mediích?

To je možná dnešní problém, hodnotíme lidi na základě předsudků.
Je velice jednoduché odsoudit lidi jenom kvůli tomu, co někdo další zprostředkoval. Málokdo má ale odvahu zkoumat to dál.
Třeba by se ukázalo, jak se lidé mohou mýlit. A řekněme si, kdo dnes přizná, že udělal chybu, protože jsme přeci „jen" lidé ?
Málokdo chce být dneska „jen" člověk.¨

A vy?
Mně stačí být jen člověk (smích).

Více o Marku Novákovi čtěte zde: Je mu teprve dvacet let a už vynalezl několik přístrojů

KLÁRA SKÁLOVÁ