Také jste počátkem roku přispěli tříkrálovým koledníkům do kasiček? Svým skutkem jste pomohli  lidem, kteří se bez podané ruky neobejdou. V některých charitních zařízeních se již můžou radovat z peněz, které se vrátily do míst, kde je koledníci vybrali.

„Skoro 70 tisíc korun již dostala Farní charita v Týně nad Vltavou," prozrazuje koordinátor Tříkrálové sbírky Roman Tlapák z Diecézní charity České Budějovice.

Peníze zde využijí na pečovatelské a ošetřovatelské služby, na provoz nízkoprahového centra Bongo i mateřského centra Sluníčko. Tam se na peníze těší. „Koncem roku jsme se stěhovali do nových prostor, takže peníze využijeme na dovybavení –  na nákup skříně, hraček, sportovního náčiní pro děti nebo různých herních pomůcek," prozrazuje vedoucí centra Jitka Moravčíková.

V Českých Budějovicích se letos vybralo skoro tři sta tisíc korun, v celé diecézi pak více než čtyři miliony, což je historický rekord.
Přes sto tisíc korun putuje na Městskou charitu České Budějovice, která kromě pečovatelské služby peníze využije při provozu nízkoprahového centra pro děti a mládež nebo v denním stacionáři Domino pro lidi s duševním onemocněním.

„Peníze z Tříkrálové sbírky pomáhají překlenout dobu, než na jaře přijdou finance 
z Ministerstva práce a sociálních věcí,"  vyzdvihuje význam sbírky Roman Tlapák.

V krajské metropoli byla za poslední tři roky Tříkrálová sbírka úspěšná. V letech 2010 až 2012 vykoledovala Městská charita přes 350 tisíc.
„Přes sto tisíc jsme použili na podporu komplexní domácí péče, které využívá asi 450 seniorů v Českých Budějovicích a okolí," prozrazuje Roman Tlapák.

Nakoupily se kompenzační pomůcky, které charita zapůjčuje, například mechanický invalidní vozík, polohovací lůžko, sedačky na vanu nebo zdravotní matrace.

V uplynulých dvou letech Městská  charita použila přes 20 tisíc korun na osobní asistenci pro nemocné a postižené. „Za 30 tisíc korun Azylový  dům sv. Pavla pro lidi bez domova nakoupil potraviny a hygienické a zdravotní prostředky," pokračuje Roman Tlapák.

Desítky tisíc pomohly lidem s duševním onemocněním nebo nízkoprahovým zařízením pro děti a mládež. Středisko Diecézní charita České Budějovice, které zajišťuje sociální poradenství, dobrovolnické centrum a  Dům sv. Františka – chráněné bydlení pro seniory ve Veselí nad Lužnicí, vykoledovalo za uplynulé tři roky necelých 
200 tisíc korun.

„Získané peníze jsme použili na činnost Poradny Eva pro ženy a dívky v nouzi anebo na poradnu pro cizince 
a migranty," vysvětluje ředitelka Diecézní charity České Budějovice Michaela Čermáková.

Část prostředků vykoledovaných v krajské metropoli 
a okolí využilo pro své aktivity dobrovolnické centrum, peníze pomohly i obyvatelům  Domu sv. Františka.

Kdo počátkem roku tříkrálové koledníky nepotkal a chce pomoci, má teď další příležitost. Od včerejší Popeleční středy charita organizuje pro věřící akci Postní almužna.

Během postního období mají lidé možnost návratu ke starobylé tradici, k almužně. Získaný finanční obnos pomůže lidem v nouzi v daném místě.

Lidé si v kostele vyzvednou papírové pokladničky neboli postničky. Do těch pak ukládají peníze za obvyklé požitky, které si během půstu odepřeli, například cukrovinky, alkohol nebo cigarety.

Získaný obnos na konci půstu předají zpátky do kostela, odkud všechny almužny poputují podle dohody farnosti a místní charity na pomoc lidem v nouzi.

Jde již o pátý ročník Postní almužny. Půst trvá od Popeleční středy a končí Velikonočními svátky, které letos připadají na přelom března 
a dubna.