Víte, že u Černé věže na místě, kde dnes stojí socha Jana Valeriána Jirsíka, byla dříve veřejná toaleta? Pravděpodobně vám tato informace unikla.

Již brzy by to ale mohlo být jedno z mnoha zastavení po pikantních zajímavostech Českých Budějovic. Tuto lákavou novinku pro turisty připravovala tento týden čtveřice dívek ze středních škol, které se zúčastnily Studentského jamování nápadů.

Do akce se zapojilo celkem dvacet mladých lidí, ti ve skupinách pracovali na čtyřech projektech. Ten již zmíněný se jmenuje V Budějcích cesta – město příběhů a ve čtvrtek v podvečer v Horké vaně se stal absolutním vítězem, když si získal největší přízeň diváků i odborné poroty složené ze zástupců města a Respekt institutu, který akci pořádal.

„Takový úspěch byl neočekávaný. Jsme šťastné. Výhru použijeme na nové internetové stránky, které by sloužily jako hlavní průvodce po zajímavostech města,“ shodla se čtveřice dívek ve složení Stanislava Jírovcová, Anna Kojanová, Eliška Kavanová a Kristýna Novotná. 

Studentky získaly za vítězství u diváků dort, od poroty pak čtyři tisíce korun, které použijí na zmíněné webové stránky. Už v tuto chvíli mají vytipovaných a zmapovaných dvanáct lokalit. Kromě sochy J. V. Jirsíka, je to například zastavení u místa, kde žil kat, či kde byla původně stará synagoga, a dámy nezapomněly ani na Masné krámy.

„Internetové stránky by měly být přehledné a interaktivní, kdy by se na mapě zobrazovala jednotlivá místa s výkladem,“ přibližovala nápad děvčata. Nápad chtějí dál rozvíjet. Součástí projektu má být i instalace tabulek přímo v ulicích. Studentky už mají zjištěné, že dřevěná by stála zhruba tisíc korun, kovová, přesněji měděná pak šest tisíc. „Někteří lidé nám ale říkali, že by měděné určitě někdo ukradl, u dřevěných je zase problém s životností. To musíme ještě doladit,“ nastínila další kroky.

Hlavním úskalím bude samozřejmě hledání peněz na takovou akci. Z části mohou pomoci sponzoři a také město, jehož zástupce náměstka Petra Podholu nápad velmi zaujal a přislíbil jeho podporu, pokud bude dále pokračovat. Nutno dodat, že ze čtyř projektů se jedná o ten nejméně nákladný, přitom by ho ocenilo velké množství lidí. 

I tři další projekty ale sklidily veliký ohlas. Skupiny budějovických středoškoláků pracovaly na možnosti rozšíření počtu a modernizaci veřejných toalet, na stavbě chybějících zastávek MHD, které by ovšem měly originální vzhled a poté na oživení skateparku ve Stromovce.

Asi nejnákladnější nápad se týká veřejných WC. V každém případě při dvanáctiminutové prezentaci dokázali studenti mnohokrát rozesmát celé osazenstvo Horké vany, kam přišlo několik desítek lidí. Jejich plány jsou ale vážné a rozhodně nešetří inovací. „Mezi úvahami jsou i dámské pisoáry. Určitě by ale například neměl chybět i v pánské části přebalovací pult. I muži se dnes starají o děti,“ shodla se skupina.

Z průzkumu, který dělala, lidé chtějí kvalitní WC hlavně na Lannově třídě a Mlýnské stoce, určitě by mělo být bezbariérové a studenti se shodli, že také bezplatné. „Pokud se platí do automatů, jsou často porouchané, lidé tam strkají všechno možné. Náklady na údržbu jsou pak větší než, když jsou toalety zdarma. 

Anketa s Izerem 

Velkou anketou začala svou prezentaci skupina, která pracovala na projektu Změň zastávku. Mezi dotázanými se nečekaně objevil i populární bavič Zdeněk Izer, který také požadoval desingovou zastávku v Budějovicích.

Studenti si totiž uvědomili, že na mnoha místech ve městě zastávky úplně chybí, jsou ve špatném stavu a nebo jsou zkrátka jedna jako druhá. „I prostřednictvím ankety jsme vytipovali, že je nejvíce lidé postrádají u KD Metropol, Samsonu a Družby. Dále jsme se soustředili na první jmenované místo,“ řekli studenti.

Vzhledem originální zastávka by prý měla stát asi 150 tisíc korun, tedy zhruba o 60 více, ne ta klasická. „Rozhodně by ale oživila prostor a navíc by byla atraktivním prostorem pro reklamu, takže by si na sebe vydělala,“ vysvětlila Lucie Jirotková, členka skupiny. Její kolega Jakub Axman je přesvědčen, že se může podařit takovou zastávku do konce roku vybudovat. Upozornil na fakt, že například v Brně má jedna taková podobu takzvaného Blobu architekta Jana Kaplického. 

U posledního projektu na oživení skateparku již studenti například oslovili firmu, která jim by jim sdělila, kolik by výbava takového areálu stála, a jak by měl vypadat, aby byl vhodný pro „skejťáky“ i „bikery“. Pro začátek by chtěli také nějaké peníze získat prodejem starých a opotřebovaných herních prvků. Dále by park mohl vydělávat pomocí reklamy.

Dobrých nápadů ale bylo na Studentském jamování mnohem více, takže by se za rok mohli Budějovičtí dočkat pokračování.