Chráněné stromyPro kácení u Malého jezu je třeba zvláštní povolení. Jenže takové povolení údajně projektu protipovodňových úprav chybí.

Část místních obyvatel to vítá, protože bojuje za zachování současné podoby lokality. „Celé se to točí kolem toho, jestli kvůli ochraně před stoletou vodou se to tu musí celé zlikvidovat. My říkáme, že stačí ohrázování a není třeba bagrovat břehy," říká za občanské sdružení Malše Pavel Kolář, který patří k obhájcům současné podoby lokality. Argumentuje přitom tím, že aktuální hodnota průměrného vteřinového průtoku pro tak zvanou stoletou povodeň je zhruba o dvacet kubíků nižší než údaj, se kterým pracuje projekt protipovodňových opatření. Protože postupem let dochází ke zpřesňování povodňových modelů.

Protipovodňová opatření u Malého jezu připravují už řadu let město a Povodí Vltavy. Mají už stavební povolení. Znamenala by ale razantní zásah do současné podoby území. Z větší části je má financovat dotace z Ministerstva zemědělství.

Papírová válka

Když vloni v prosinci nejmenším možným počtem hlasů českobudějovické zastupitelstvo schválilo dvě smlouvy kvůli protipovodňovým úpravám Malše v Havlíčkově kolonii, zdálo se být rozhodnuto. Akce měla stavební povolení, smlouvy s Povodím Vltavy byly schváleny a čekalo se jen na potvrzení předběžně přislíbené dotace z Ministerstva zemědělství. Jenže odpůrci bagrování a kácení u Malého jezu ani ve zdánlivě prohrané válce nesložili zbraně.

Tři etapy
Protipovodňová opatření na řece Malši jsou rozvržena na tři etapy. První etapa by se přitom měla realizovat po částech. Nyní je v plánu odbagrování pravého břehu na úrovni Kaplířovy ulice.

Podali podnět na Českou inspekci životního prostředí s tím, že akci chybí výjimka nutná pro kácení stromů, kde hnízdí zvláště ohrožené druhy ptáků. Podali podnět k obnově stavebního řízení a prostřednictvím poslance Karla Pražáka interpelovali Ministerstvo zemědělství a žádali, aby byla přezkoumána účelnost chystané dotace.

Město a Povodí Vltavy proto musejí s realizací protipovodňových opatření nejméně pár týdnů počkat, například do doby, než bude známo stanovisko České inspekce životního prostředí. Ta šetří absenci výjimky pro kácení stromů, které jsou biotopem zvláště chráněných druhů ptáků. „Nezbylo nám, než zahájit správní řízení. Ukončeno by mělo být do konce února," říká tisková mluvčí České inspekce životního prostředí Radka Burketová.

Město je podle náměstka primátora Petra Holického toho názoru, že věcná náplň rozhodnutí inspekce, která předběžně zakázala u Malého jezu kácet, není oprávněná. „Město proti tomu podává odvolání," uvedl Petr Holický na pondělním jednání zastupitelstva. Náměstek primátora ale doplnil, že než bude věc prošetřena, musí se město rozhodnutím inspekce řídit a případného kácení se zdržet.

V pondělí se na zastupitelstvu o Malém jezu mluvilo proto, že se měla schvalovat smlouva o financování první etapy protipovodňových opatření. „Smlouva může být uzavřena v momentě, kdy lze do ní doplnit konkrétní data, čísla, o nichž zastupitelé rozhodnou," konstatoval Petr Holický. Připojil, že už je vyčísleno, kolik by na akci mělo dát město jako navrhovatel, Povodí Vltavy jako žadatel o dotaci a také ministerstvo. Celkové náklady jsou přibližně 17,6 milionu, město se podílí třemi miliony, Povodí Vltavy necelým jedním milionem a zbytek financí by měla pokrýt dotace ministerstva.

V zastupitelstvu ale nastala velká debata, kdy například opoziční strany vyjádřily pochybnosti nad smysluplností celého projektu. Schvalování smlouvy o financování protipovodňových opatření tedy bylo z programu jednání nakonec staženo. A bude nutné věc projednat ještě jednou.

Na programu zastupitelstva se přitom celá věc objevila až na poslední chvíli, byla tam zařazena mimořádně. Pavel Kolář, jeden z obhájců současné podoby Malého jezu, to vidí jako snahu vyhnout se možnému konfliktu s občany při jednání zastupitelstva. „Koalice to chce prosadit, tak používají prostředky, které jsou právně v pořádku. Ale byla to určitá snaha obejít veřejnost, která se to nemohla dozvědět," komentuje poslední jednání zastupitelstva Pavel Kolář.

Ohledně protipovodňových úprav se nyní bude čekat na šetření České inspekce životního prostředí, ale zřejmě i na posouzení celé akce zvláštní komisí na Ministerstvu zemědělství.