Jihočeské muzeum, které areál spravuje, pořádalo ve čtvrtek akci Za Janem Žižkou do Trocnova.

Část návštěvníků využila i šanci svézt se výjimečně do Trocnova historickými vagony, které vypravily České dráhy. Přijel tak například Pavel Vávra z Nové Vsi i s dcerami a manželkou Magdalénou.

V areálu nebyla rodina poprvé. „Chodíme to i pěšky," naznačil Pavel Vávra, že vzdálenost areálu od Nové vsi láká i k pěšímu výletu. Dcery Markéta a Pavlína ocenily z nabízeného programu možnost vybarvit si vlastní rytířský štít a Magdaléna Vávrová zase obdivovala předení na kolovratu. „Myslím, že to není jen tak si k tomu sednout," reagovala s úsměvem na výzvu, že si může předení i sama vyzkoušet.

Na akci se kromě Jihočeského muzea, které památník spravuje, podílelo i město Borovany. Zastoupené bylo třeba členkami Klubu tradic. Nabízely různé pečené občerstvení, už jako pozvánku na Borůvkobraní, které bude  příští týden. „Už se chystáme," naznačila Eva Tydnerová a dodala, že klub byl u samých začátků Borůvkobraní. „Pečeme i na jiné akce," připomněly vzápětí další členky klubu Miroslava Nebenháková a Růžena Zajíčková s tím, že v Trocnově se ve čtvrtek nejrychleji prodal borůvkový koláč.

Areál památníku je celoročně volně přístupný a muzeum je otevřené od úterý do neděle od 9 do 17 hodin.