Vědce ocenili američtí akademici

Já nic nedokázal. Říká vědec Julius Lukeš. Nemá ale pravdu. Více než 20 let se zabývá molekulární biologií parazitických prvoků a pravidelně publikuje v zahraničních vědeckých časopisech.

Z výzkumných důvodů dokonce sám na vlastím těle testuje působení parazitů. Výsledky jeho práce jsou tak výrazné, že se letos stal členem prestižní Americké mikrobiologické akademie (American Academy of Microbiology). Akademici mezi sebe přijímají vědce ze všech koutů světa, ale jen ty nejvýznamnější.

Na hodnocení přínosu je podle Julia Lukeše brzy. „Je fajn, že jsme se dostali do takové společnosti, otevírá nám to přístup do elitních vědeckých časopisů. Tuto možnost ale teprve zkoušíme využít," vysvětluje jihočeský vědec. „Nechci úspěch přeceňovat, je to ocenění výsledků z minulosti a pokud se vědec na takový fakt příliš váže, je to cesta do pekel, jeho produkce klesá. To, že si nás v Americké mikrobiologické akademii všimli, pro nás musí být motivací. O to víc se musíme snažit, když jsme pod hledáčkem vědecké špičky. Rád bych, abychom si pozici udrželi," zdůraznil ředitel Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR a také profesor na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity.

Má i představu, jak se v prestižní společnosti udržet. „Spoluobjevili jsme záhadné prvoky, kteří žijí v hloubce oceánů. Nikdo je ještě ani neviděl, známe jen jejich genetický kód. Přál bych si, abychom dokázali odpovědět na otázku, co v těch mořích dělají," dodal Julius Lukeš.

Zachránili život své kamarádce

František Bláha, Veronika Šílená a Martin Kovařík, hasiči a zachránci z Dřítně.Přestože s tím neměli zkušenosti, poskytli první pomoc kamarádce s arytmií srdce a zachránili jí život. Dobrovolné hasiče Františka Bláhu a Martina Kovaříka z Dřítně za tento skutek jihočeští profesionální hasiči nominovali na cenu Zlatý záchranářský kříž 2013 v kategorii laiků.

Ač ji nakonec nezískali, letos v květnu převzali ocenění za záchranu života od hasičů v Přibyslavi. Událost, jež by bez jejich zásahu skončila tragicky, se odehrála na samém počátku loňského roku. Letos 25letá Veronika Šílená vyrazila za přáteli. Když se na chodníku zhroutila, všichni si mysleli, že omdlela. Ve chvíli, kdy Veronika začala modrat, bylo jasné, že je zle.

Do situace se pohotově vložili Martin Kovařík s Františkem Bláhou a začali jí dávat srdeční masáž. S oživováním vydrželi až do příjezdu záchranářů.

„Je těžké vyjádřit, co to pro mě znamená. Veroniku znám od narození a je pro mne velkým zadostiučiněním a dárkem, když za mnou vždy na začátku roku přijde a poděkuje mi za to, že se podruhé narodila," řekl jeden ze zachránců Martin Kovařík.