Na to, že se v největším jihočeském městě vaří na dvou místech pivo ve velkém, jsou lidé už po staletí zvyklí. Až letos ale vznikl první českobudějovický minipivovar. Najdete ho za Starohaklovským rybníkem, tedy za budějovickými humny poměrně nedaleko sídliště Máj v bývalé sýpce rozlehlého statku z devatenáctého století. Tam František Kněžínek provozuje rekreační a kongresové centrum a nově i minipivovar. Zvláště cyklisté budou místo ze svých vyjížděk dobře znát.

Když František Kněžínek dumal, jak nejlépe využít bývalou sýpku, přišla řeč právě na výrobu piva. Kdo by čekal, že se tu bude chmelový mok vyrábět pokoutně v plastových sudech, šeredně by se mýlil. Když vstoupíte do  minipivovaru Kněžínek, ocitnete se v útulné staročeské jizbě s cihlovou dlažbou, masivním nábytkem, hořícím krbem  a spatříte výrobu piva jako na dlani – dokonale vyvedenou v moderní nerezové technologii.

„Pořídili jsme ji od specializované firmy Pivo Praha. Od začátku jsme si řekli, že nic nebudeme šidit. Jde nám o dobrou pověst a nejlepší kvalitu pro naše zákazníky. Proto také nakupujeme žatecký chmel a český nebo bavorský slad," řekl František Kněžínek.

Na výrobu piva si vybral jako sládka Petra Dvořáka. 
Z jeho zanícení pochopil, že uvařit dobré pivo je složitá věc. „Je to doslova alchymie. Suroviny se odvažují na gramy," usmál se majitel minipivovaru. A zdá se, že se dílo „s pomocí Boží" daří. V Nových Dvorech umí čtyři druhy piva – černou třináctku Černokněžník, polotmavou třináctku, světlou dvanáctku a polotmavou dvanáctku.

„Vařit jsme začali na konci října a v prosinci se konala první degustace. Přijeli sládkové z okolí i ze zahraničí, například i Irska. Jsem rád, že všem naše pivo chutnalo. Chválili ho. To je největší odměna za naše úsilí. Mám ze všeho velmi dobrý pocit. Ti, co pivo ochutnali, byli velice spokojeni," řekl František Kněžínek.

V novodvorském minipivovaru vcelku snadno pochopíte výrobu zlatavého moku od začátku až do konce. Můžete mít i štěstí, že uvidíte sládka přímo při práci. Přes prosklenou stěnu nahlédnete do ležáckého sklepa i do otevřené spilky.

„Jedna várka piva se vaří zhruba dvanáct hodin. Asi týden pivo kvasí na spilce a  dalších čtyřicet dnů zraje v tancích. Výjimkou není ani devadesát dní zrání. Každé pivo si žádá svůj čas a jeho výroba je náročná," řekl sládek Petr Dvořák, který má zkušenosti z Budějovického Budvaru.

Minipivovar Kněžínek je schopen vyprodukovat denně čtyři sudy po padesáti litrech. Zatím jimi zásobuje hlavně vlastní restauraci Life Is Dream v českobudějovické Kněžské ulici, případně sudy (50, 30 nebo 15 litrů) prodává na nejrůznější oslavy. „V restauraci se pivo hned ujalo," podotkl  František Kněžínek, který říká, že pivo nenafukuje a pokud ho nevypijete sud, ani po něm nebolí hlava. Z počátku se lidé trochu ostýchali pít třináctistupňového Černokněžníka, maličko se báli jeho síly, ale dnes patří k nejoblíbenějším. Ostatně tímto druhem si u Kněžínků budou ťukat o letošní silvestrovské půlnoci.

Máte chuť? Od 9. ledna bude oficiálně otevřen výčep přímo v minipivovaru v Nových Dvorech, zatím od středy do neděle od 15 do 22 hodin. A plánů přibývá. Minipivovar stále nemá definitivní logo. Majitel ho vybírá z několika návrhů. Kněžínkovi dále přemýšlejí, jak zpracovat mláto (tuhé zbytky po filtraci piva). Do budoucna vznikne i lahvárna, ale každou myšlenku je třeba zvážit a počkat až uzraje – jako dobré pivo.