Dosáhl jsi celé řady úspěchů, 
v čem se ti například daří?
Například v soutěži Baltie, které se účastním každý rok. Vyhrál jsem také mezinárodní kolo Creative Baltie. Jsou to soutěže v programování v programovacím jazyku Baltík. Ten je dobrý na to, aby se člověk naučil programovat a pak může přejít na další programovací jazyky.

Jak soutěž v programování vypadá?
Právě tahle je unikátní 
v tom, že soutěžící může naprogramovat cokoliv a pracuje na tom doma. Potom program odešle a hodnotí to porota složená ze soutěžících. To znamená, že já jsem musel ohodnotit svůj vlastní program a všechny ostatní. Na finále už lidé jezdí osobně, ale já tam tentokrát posílal jenom videoprezentaci, protože jsem v té době byl na expedici Mars.

Díky čemu jsi se k ní dostal?
O expedici Mars jsem se dozvěděl už před nějakou dobou a účastnil jsem se jí čtyři roky po sobě. Jednou se mi nedařilo, protože jsem udělal chybu při odesílání svého programu, ale v ostatních letech jsem postoupil dál. Zájemce musí absolvovat testy na internetu, potom je projektové kolo, v němž se odevzdávají projekty. Měli jsme například navrhnout věci, které budou kosmonauti potřebovat na Marsu – autonomní vozítko, skafandry a podobně. Tohle jsem s použitím současných technologií navrhl a postoupil. Dále se testovala také znalost angličtiny nebo spolupráce v týmu.

Jaké bylo finále mise Mars?
Odehrávalo se v Belgii a byl to docela zážitek. Vyzkoušeli jsme si různé atrakce, například židli, která se otáčí do různých směrů a člověk na ní zároveň musí plnit různé úkoly. Největším zážitkem ale byl simulovaný let raketoplánem. Já jsem ho prožil z řídícího střediska, kde bylo mým úkolem dohlížet na systémy lodi. Mise byla úspěšná, všechno jsme vyřešili, raketoplán bez problémů přistál.

Pravidelně se účastníš fyzikální, matematické či logické olympiády. To jsou předměty, které tě nejvíc baví?
Ano, v posledním roce jsem k tomu přibral ještě chemii. Rád zjišťuji, co, jak a proč funguje. A právě v těchto předmětech se to dozvím. Také mě baví angličtina, protože je to světový jazyk a když člověk něco hledá, tak to nejspíš najde v angličtině.

Po prázdninách nastupuješ na gymnáziu do kvinty. Už víš, čím bys chtěl jednou být?
Programátorem, protože programování mi jde a baví mě. Chtěl bych studovat fakultu informatiky na ČVUT, doufám, že se tam dostanu.

Jaké programy vytváříš?
Nedá se říct, že by měly jednotné téma. Mě je celkem jedno, co programuji, hlavně když se to líbí, ale většinou jsou to hry. Sám je nehraji, protože vím, jak hned vyhrát, ale ukazuji je ostatním.

Kolik času trávíš u počítače?
To je různé. Když nás ve škole čeká písemka a musím se učit, tak asi hodinu denně. Když ale zrovna nic nepíšeme a ještě navíc musím programovat, jsem u počítače asi čtyři až šest hodin denně. Většinu toho času programuji, ale občas si od toho odpočinu jinou činností.

Máš nějaký jiný koníček?
Astronomii, chodím do Klubu mladých astronomů na hvězdárnu v Budějovicích. Astronomie mě láká tím, že pořád přesně nevíme, co je ve vesmíru. Do budoucna by pro mě bylo zajímavé věnovat se programování, které souvisí s astronomií, beru to jako jednu z možností.

Jsou vůbec nějaké předměty, které tě ve škole nebaví?
Není nic, co by mě vyloženě nebavilo. Nejsem nejlepší v tělocviku, ale to neznamená, že mě tělocvik nebaví, snažím se v něm, jak nejlépe dovedu.