Družstevníci, jejichž počet již přesahuje šest desítek, mají za sebou dvě důležité schůze. „Na první rozhodli, že budou připravovat minipivovar s restaurací," vysvětluje předseda představenstva Jiří Guth. Nedávno pak dali zelenou plánu, podle kterého by pro projekt využili prostory v areálu bývalého kláštera.

„Objekty k tomuto využití nabízí město s tím, že by  se postaralo o stavební část potřebných úprav, družstvo by pak obstaralo technologie a pivovar s restaurací provozovalo," nastiňuje starosta Borovan Stanislav Malík.

Do příštího zasedání zastupitelstva by měli podle něj zástupci družstva městu přestavit způsob, jakým hodlají zajistit kapitál pro investici.  Poté může město zahájit přípravné práce.

Zájem podílet se na vzniku pivovaru mají nejen místní obyvatelé (musí jich být nadpoloviční většina) a někteří přespolní, ale také několik firem. Jejich vstup ale musí posvětit družstevníci úpravou současných stanov.

Samotná radnice je k aktivitám družstva vstřícná. „Jsme rádi, že bude v Borovanech obnovena pivovarská tradice, produkce malých pivovarů je na trhu poměrně žádaná," zdůrazňuje starosta a dodává, že pivovar by měl být prospěšný v několika rovinách.

„Vlastně máme několik cílů najednou," zamýšlí se Jiří Guth. „Chceme vařit dobré, ba co dím, výborné pivo, chceme na tom vydělávat – a chceme to všechno dělat ve prospěch celé obce. Družstvo totiž založí vlastní fond komunitního rozvoje, do kterého věnuje 5% z budoucího zisku a z nějž bude podporovat projekty posilující sounáležitost Borovanských," vysvětluje.

Komu se už nyní sbíhají na borovanské pivo sliny, nemusí čekat dlouho. Už poslední květnová sobota bude v Borovanech patřit slavnostem českých minipivovarů. Již z názvu akce Na jedno je patrné, že nebudou chybět ochutnávky šestadvaceti  různých piv. Ty doprovodí bohatý kulturní program, akce pro děti, soutěže, ale také  zajímavá výstava věnovaná historii pivovarnictví a pohostinství.