„Teď už jen aby napadlo," směje se Milena Bártková, zástupkyně ředitele pro výchovně vzdělávací činnost, která s dětmi dárky od čtenářů přebírala. „Jsme moc rádi, protože to vybavení, které tady máme, by pro všechny děti nestačilo," dodává Milena Bártková, že věci do domova ale lidé nosí v průběhu celého roku.

„Chodí sem drobní dárci, kteří to přinesou rovnou, že to  nejde přes žádnou projekty," vypráví Milena Bártková. „Ale určitě je jich o Vánocích víc," doplňuje.

Jedním z těch, kteří nabídli Dětskému domovu svou pomoc, je i Libor Binter. Ten vlastní v Českých Budějovicích obchod s lyžařskými potřebami. „My jsme s Dětským domovem v Boršově léta spolupracovali," vypráví Milan Binter s tím, že dětem už dříve  dávali nějaké zboží nebo seřizovali lyže.  „Takže když jsem se o sbírce dozvěděl, zavolal jsem do Boršova panu řediteli s tím, že bychom jim lyže bezplatně zapůjčili," doplňuje.

„Lyže jsou dobrý, ale na těch běžkách nevím, jestli to půjde," uvažuje nahlas 13letý Richard, když pomáhá s nošením. Ten v domově patří mezi zkušené lyžaře. „Baví mě to," říká Richard, který se na hory v příštím roce vydá dokonce hned dvakrát.

„Lidi jsou strašně hodní 
a štědří, když nám ty věci dali," těší se 14letá  Jana, pro kterou by bylo lyžování v příštím roce premiérou. „Už dvakrát jsem měla jet, ale vždycky jsem se na lyže bála stoupnout," vypráví. Pod stromečkem si mimo jiné přála najít také tašku přes rameno, brusle nebo telefon. „Ten jsme si tady přáli asi všichni," usmívá se Jana. „Já jsem si přála hrneček se jménem," svěřuje se s přáním 13letá Anetka.

Jelikož míří některé děti 
z Dětského domova v Boršově na svátky domů, Štědrý den tu slaví už dnes. „První Vánoce máme den předtím, než děti odjedou, což je letos  18. prosince," říká Miroslav Kouřil, ředitel Dětského domova s tím, že děti, které v domově o svátcích zůstanou, mívají Štědrý den klasicky 24. prosince.

Vánoční přípravy tady tak už vrcholí. „Máme nazdobené stromečky a děti se těší, že budou mít i něco dobrého," říká Milena Bártková, vedoucí vychovatelka Dětského domova s tím, že ryba tady ale moc nejede. „Rybu děti moc rády nemají a ani by ji tolik neocenily," povídá Milena Bártková. „Řízek to jo, ale vepřový nebo kuřecí," dodává se smíchem.

Dětský domov v Boršově nad Vltavou je domovem tak zvaného rodinné typu, proto tady má každá rodinka svůj vánoční strom. „V průběhu let si každá ta rodinka nashromáždila nebo i koupila všelijaké ozdoby, proto je každý stromeček jinak vyzdobený," vysvětluje vedoucí vychovatelka Milena Bártková, kde v domově nasbírali tolik vánočních ozdob.

„To je na tom to hezké. Každá rodinka si to dělá podle sebe. V některé tak mají třeba hodně barevné koule a řetězy, jinde zase mají  výzdobu úplně jinou," dodává.

KLÁRA SKÁLOVÁ