Ještě před pěti měsíci stála na volném pozemku na návsi Hlincové Hory jen chátrající hasičská zbrojnice. Nyní už se tu rýsuje moderní budova ve tvaru písmene L. V obci úspěšně postupuje stavba mateřské školy. Hotovo má být v květnu.

„Všechno jde podle plánu. Máme střechu i venkovní omítky, nyní budeme pracovat na vevnitř. Ani zima nás nijak nezdrží, zatopíme si," komentoval stavbyvedoucí Stanislav Bartoň. Nejnáročnější byla podle něj první fáze stavby. Dělníci museli zbourat nevyužívanou hasičskou zbrojnici a vyhloubit základy pro zbrusu novou budovu.

Její hlavní náplní bude mateřská škola. „Ta nám chybí úplně nejvíc. Máme 400 obyvatel a dosud museli rodiče vozit děti do Rudolfova, Českých Budějovic nebo Třeboně," vysvětlil starosta Karel Fousek. Nová školka nabídne asi 15 míst. Už podle předběžných průzkumů je jasné, že se kapacita naplní.

Zařízení by mělo začít naplno fungovat s novým školním rokem, tedy v září 2013. Místní to jednoznačně vítají. „Jsem za to moc rád, protože jsme letos v žádném jiném městě neuspěli se žádostí o školku pro naší dceru. To je velký problém, protože jí teď kvůli tomu chybí kamarádi a sociální kontakt," řekl už při zahájení stavby Jan Verboon.

Kromě školky bude ale 
v nové budově také zázemí pro sportovní klub, knihovna, místnost pro spolkovou činnost a obecní úřad. „Nyní sídlíme za hospodou, kde máme jen malou místnost oddělenou příčkou od sálu. To nestačí 
a také bychom rádi prostor uvolnili pro zvelebování hospody. Do nového se tedy přestěhujeme hned, jak to půjde," uvedl Karel Fousek.

Dům vzniká na dosud volném pozemku ve staré části Hlincové Hory. To je podle spolumajitele stavební firmy Václava Říhy jednodušší než předělávat jiný objekt. „Máme projekt a víme, co nás čeká, kdežto při přestavbách hrozí, že narazíte na něco nepředvídatelného," vysvětlil.

Celkové náklady jsou asi 10 milionů korun, 85 procent pokryje dotace ze Státního zemědělského intervenčního fondu, zbytek doplatí obec z vlastních zdrojů.