VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V jednom kotlíku uvařil 12 tisíc porcí guláše

České Budějovice – Je přesvědčen, že nejlepší jídlo se vaří mezi obyčejnými lidmi. Tak také Maďar Sándor Csányi objevil recept na tradiční guláš, který nyní servíruje na budějovickém Gastrofestu.

19.11.2009
SDÍLEJ:

MAĎARSKÝ GULÁŠ. Sándor Csányi, prezident Gulášfestivalu v maďarském Szolnoku (na snímku), servíroval v Českých Budějovicích na Gastrofestu v pavilonu F1 guláš s hovězím masem a houbami. Foto: Deník/Václav Pancer

„Profesionálně vařím guláš asi 12 let, tehdy jsem začal cestovat po východních státech a shromažďovat staré recepty. Myslím, že nejlépe vaří Východoevropané, jejich jídla jsou pestrá,“ říká Csányi.

To, že o typickém jídle své země ví hodně, dokládá i fakt, že je držitelem rekordu v počtu porcí guláše uvařených v jednom kotlíku. Před třemi lety jich takto připravil dvanáct tisíc.

Guláš je tradiční maďarské jídlo, pochází odsud i samotný název. Gullyás byli původně pastevci dobytka, kteří toto jídlo vařili v kotlíku na louce. Proto je také velmi jednoduché na přípravu: pastevci totiž dali do kotlíku všechny suroviny naráz, rychle uvařili a pak se dobře najedli.

Nejprve se guláš vařil bez papriky, v dnešní podobě se objevil koncem 19. století, kdy se mletá paprika začala používat k zahuštění jídla.

Český guláš již Csányi také ochutnal. „Je zvláštní, Češi nepoužívají tradiční koření jako my a často ho vaří ze zvěřiny místo hovězího. Velký rozdíl je také v tom, že Češi ke guláši pijí pivo, zatímco Maďaři víno,“ směje se.

Pro všechny, kdo se chtějí dobře najíst, má jednu radu: Nechoďte do velké restaurace, ale do vesnického penzionu, kde vaří obyčejný hostinský.

Autor: Andrea Zahradníková

19.11.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

ČSSD znovu chybí náhradníci

Ilustrační foto.

Pozor na železničním přejezdu

Kouření na zastávce se vymstilo hledanému muži

České Budějovice – Strážníky zaujalo nedělní pokouřeníčko v přístřešku autobusové zastávky na Husově třídě.

Strážníci zastavili silné krvácení

České Budějovice – Občané zavolali strážníky v sobotu před půlnocí ke rvačce ve Vltavské ulici.

To divizní Jankov nečekal, kádr opouští po sezoně pět hráčů

Jankov - Vedení Jankova bude mít v létě co dělat, aby zacelilo trhliny v divizním kádru. Ač to tak nevypadalo, po sezoně, v níž nováček udržel soutěž, se rozloučila s týmem pětice hráčů.

V čele Biologického centra AV ČR stane Libor Grubhoffer

Č. Budějovice, Praha – Novým ředitelem Biologického centra Akademie věd ČR, největší vědecké instituce na jihu Čech, bude Libor Grubhoffer. V pondělí jej do funkce jmenovala předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies