Díky jemu si kuřáci užívali svého potěšení na čerstvém vzduchu, který se však jejich přičiněním měnil pro kolemjdoucí v obtěžující smrad, jak se vyjádřil Ivan Jirků. „Zákon je nedotažený, takhle s cigárama otravují lidi i venku,“ prohlásil zarytý nekuřák, jenž se i přes velkou lásku rozešel kvůli kouření se svou milou. „Když jsme se seznámili, zamilovaná slibovala, že toho nechá. Ale nedokázala to. Ani já,“ shrnul Ivan Jirků nezdravému zlozvyku přinesenou oběť.

Hrozí pokuty- 5000 Kč zaplatí kuřák, když si zapálí tam, kde platí zákaz kouření
- 50 000 Kč zaplatí provozovatel prostoru se zákazem kouření, pokud zjistí porušení zákazu a nevyzve provinilce k ukončení kouření či k odchodu
- 150 000 Kč za prodej alkoholu osobě mladší 18 let, k tomu zákaz činnosti na dva roky

Po nahlédnutí do kavárny CaféPlazza na budějovickém náměstí (a nejen tam) se zdá, že mají sanitární den - uvnitř až na personál ani noha. No jo, je teplo a všichni sedí a kouří na plné předzahrádce.

I sourozenci Jana Mindeková a Jan Macko s chutí šlukují při kávičce. Jana hodnotí protikuřácký zákon jako totální blbost. „V době oběda, třeba od 12 do 15 hodin, to chápu, ale po celý den?!“ nesouhlasně kroutí hlavou mladá žena. A to bafání podlehla teprve před rokem po svatbě s kuřákem. Bratr Jan prohlašuje, že na kávu už do hospody či kavárny nikdy nevkročí. „Na oběd bych zašel, u jídla se kouřit nemusí, ale u kávy si zakouřit chci,“ prohlásil s tím, že lituje podnikatele, kteří kvůli zákazu přijdou podle něj na buben.

Čerstvě platící protikuřácký zákon upravuje i podmínky prodeje alkoholu. Např. ho nekoupíme v prodejních automatech či na akcích určených převážně dětem. Při sportovních akcích je k mání výčepní pivo a víno.