„Jsem rád, že se ta silnice udělá,“ říká Josef Koupal, vzápětí ale dodává, že celková uzavírka se mu nezdá nejlepší. „Už se to řeší delší dobu, počítal jsem, že to rozdělí na etapy,“ zmínil Josef Koupal s tím, že by pak doprava mohla být jednodušší. Zejména objízdný úsek Břehov – Čejkovice je totiž velmi úzký a mají se na něj vejít linkové autobusy i osobní doprava. Kamiony mají jezdit přes Novou Hospodu.

S nástupem letních dnů vtrhli na silnice a mosty stavbaři v celém kraji a začali se o komunikace dělit s motoristy. V jižních Čechách musejí teď řidiči počítat třeba s omezením na hlavní trase mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem, kde se pracuje už od května.
V pondělí 5. června například začala úplná uzavírka také u Češnovic, na tahu České Budějovice – Prachatice. Podle Jiřího Klásy, vedoucího odboru dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu v Českých Budějovicích, bude silnice uzavřená až do poloviny prosince.
„Vzhledem k tomu, že bude odstraněna celá vozovka až na konstrukci, není možné, aby řidiči stavbou projeli a krátili si tudy cestu,“ upozornil Jiří Klása. Objížďka pro osobní dopravu povede přes Tupesy, Břehov a Čejkovice. Třeba v Břehově byla ale zrušena bez náhrady autobusová zastávka Rozcestí. Podle starosty Břehova Josefa Koupala tak budou místní buď muset na autobus do vsi nebo do Pištína.

Bude se ale jednat i s dopravcem. „Nabídli nám, že by některé spoje mohli nově stavět v Břehově,“ zmínil Josef Koupal a dodal, že se o tom ještě bude jednat.

Dobrou zprávou pro motoristy je, že slunečné počasí je na straně stavbařů. Třeba u Plané na hlavním tahu České Budějovice – Český Krumlov, postupuje akce podle Marka Pšeničného z odboru komunikace provádějící společnosti Skanska, podle harmonogramu. Do konce června by u Plané mohly být hotové hlavní práce na položení nové vozovky na úseku dlouhém 1,5 kilometru.

Uzavírky silnic v JČ krajiZdroj: Deník/ Miroslava Jindrová

V jižních Čechách musejí teď řidiči počítat třeba s omezením na hlavní trase mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem. Výčet některých vybraných uzavírek přinášíme v grafice na této straně.

Začaly opravy hlavní silnice u Plané. Budou trvat měsíc a výrazně zpomalí dopravu.
V dlouhých kolonách si u Plané šoféři postojí až do prázdnin

V pondělí například začala úplná uzavírka také u Češnovic, na tahu České Budějovice Prachatice. Podle Jiřího Klásy, vedoucího odboru dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu v Českých Budějovicích, bude silnice uzavřená až do poloviny prosince. „Vzhledem k tomu, že bude odstraněna celá vozovka až na konstrukci, není možné, aby řidiči stavbou projeli a krátili si tudy cestu," upozornil Jiří Klása. Objížďka pro osobní dopravu povede přes Tupesy, Břehov a Čejkovice. Třeba v Břehově byla ale zrušena bez náhrady autobusová zastávka Rozcestí. Podle starosty Břehova Josefa Koupala tak budou místní buď muset na autobus do vsi, nebo do Pištína. Bude se ale jednat i s dopravcem. „Nabídli nám, že by některé spoje mohli nově stavět v Břehově," zmínil Josef Koupal a dodal, že se o tom ještě bude jednat.

Dobrou zprávou pro motoristy je, že slunečné počasí je na straně stavbařů. Třeba u Plané na hlavním tahu České Budějovice Český Krumlov postupuje akce podle Marka Pšeničného z odboru komunikace provádějící společnosti Skanska podle harmonogramu. Do konce června by u Plané mohly být hotové hlavní práce na položení nové vozovky na úseku dlouhém 1,5 kilometru. (lef, win)