Parta loupežníků, Krakonoš s Trautenberkem nebo upíři nechyběli kromě mládenců s klobouky plnými růží v masopustním průvodu, který se na obchůzku Strážkovic vydal v sobotu po osmé hodině ráno. Kostým si na masopust připravila i starostka obce Hana Halamová, jež se spolu s rodinou Dvořákovou stylizovala do rolí geodetů.


„V územním plánu obce už je zanesen obchvat Strážkovic. My jsme si řekli, že vytyčíme vlastní trasu. Nová silnice povede od domu k domu a vyhne se jen tomu stavení, jehož obyvatelé dobře zaplatí," smála se Hana Halamová.


Sama vzpomíná, jak do masopustního průvodu chodili už její rodiče. „Vyprávěli, že si masky chystali už v době, kdy byli svobodní. Tatínek tu býval dlouhé roky rychtářem a popisoval, kolik se do Strážkovic na masopust sjíždělo lidí, třeba i z Budějovic. Jen dvě hodiny tančili mládenci na návsi kolečka pro přespolní," řekla Hana Halamová.


V devadesátých letech ovšem tradice postupně skomírala, lidí v maskách chodilo pomálu. „A samotná koleda bez masek není nic veselého," poznamenala strážkovická starostka. V roce 1998 tedy masopust ve Strážkovicích skončil. „Před šesti lety, v roce 2011, jsme ale zkusili tradici obnovit a podařilo se. Vždy se nás sejde dost. A když se k tomu povede i hezké počasí, jako je dneska, náležitě si to užijeme," těšila se Hana Halamová v sobotu ráno před strážkovickým hostincem na další obchůzku.

Kam ještě na masopust?

Masopustním veselí o posledním únorovém víkendu ožívá mnoho obcí na Českobudějovicku. V Nákří se v sobotu koná netradiční masopust, před deseti lety tu navázali na jeho původní historickou podobu. Jeho zvláštností je, že každý přijde v masce, kterou si sám vybere. Objeví se tak například vodník, Krakonoš, Anče, Kuba, hajnej, japonské gejši či Asterix a Obelix. Zatímco prvního ročníku se zúčastnilo 21 dospělých a dvě děti, loni už na koledu vyrazilo v maskách 72 lidí. Sraz masek byl v 10.30 hodin před hostincem, zhruba v 17 hodin vypukne masopustní veselice v hospodě spojená s vepřovými hody a vyhodnocením nejlepších masek.


Tradiční masopustní koleda byla připravena na sobotu také v Ločenicích. Začala v 8 hodin, kdy si koledníci vyzvedli povolení a vydali se po vesnici na koledování. I tento rok koledují malí koledníci. Večer se v sále Restaurace pod Ločenickým vrchem uskuteční tradiční věneček.


Růžičkovou koledu přichystali v Jílovicích. Od 20 hodin se v kulturním domě postará o zábavu kapela Regent.


V sobotu se koleduje také například ve Štěpánovicích, Komařicích, Radosticích, Třebeči, po celý víkend pak koledování ovládá Nové Hrady.


V Dobrkovské Lhotce u Trhových Svinů si staročeská koleda zakládá na dlouholeté tradici s dodržováním všech masopustních zvyklostí. Konat se bude v neděli: od 10.30 hodin bude na programu koleda, ve 14.30 se slaměná koleda na návsi sejde s koledou růžičkovou. Večer si v hostinci zařádí s maškarami děti a pak už začne věneček, kde zahraje Zalužanka.


Tradiční doudlebský masopust pořádají v neděli od 8 hodin Národopisný soubor Doudleban a Obecní úřad v Doudlebech. Setkání u kostela je naplánováno na 11. hodinu, setkání se slaměnou koledou na 16.15. Večer si všichni užijí věneček, hrát bude Šumavanka.


Průvod městem, rej masek a koledování to vše bude obsahovat masopustní koleda v úterý 28. února v Rudolfově. Sraz je v 9 hodin u mateřské školy, o právo koledovat požádají koledníci starostu v 10 hodin, o hodinu později se koná pohřbívání masopustu v restauraci U Štítu.


V Českých Budějovicích se již 27. masopustní koleda uskuteční v úterý 28. února. V 16 hodin budou na náměstí Přemysla Otakara II. koledovat např. mládenecká koleda z Doudleb a její maškarádi, mečová a vařečková koleda, přijdou i koledníci FS Furiant a další. Veselí s tancem a hudbou bude pokračovat od 18.30 do 22 hodin v KD Slavie.


Masopustní průvod se zastaveními projde v úterý také Lišovem (10 h městský úřad, 10.45 SOU).