Víno vypěstované a vyrobené přímo v jejich městě by již za několik let mohli pít obyvatelé Nových Hradů. Odborníci z hotelu Rezidence tu totiž ve spolupráci s radnicí zakládají vinici. V pondělí vysadili prvních sto hlav vinné révy, čas sklizně nastane za tři roky.

„V prostorách hotelu jsme objevili krásný původní sklep a dohodli se s památkáři, že jej zachováme. Začali jsme ho využívat na víno a postupně přemýšleli, jak tu vinařství ještě rozvinout. Tak se zrodil nápad založit vinici,“ vzpomněl ředitel hotelu Rezidence Jakub Dvořák. S návrhem posléze šel za představiteli města, ti souhlasili.

Podle starosty Vladimíra Hokra bylo největším problémem najít vhodný pozemek. Muselo to být místo orientované na jih a snadno dostupné kvůli údržbě. Nejprve se proto uvažovalo o pozemcích, které leží v lokalitě od hraničního přechodu směrem na Nové Hrady. Ty však bylo složité získat, protože jsou dlouhodobě pronajaté.

Nakonec volba padla na terasy novohradské základní školy. „Nebylo třeba je prakticky nijak upravovat. Jsou to přirozené terasy navazující na městské opevnění, škola je dokonce dlouhá léta využívala pro pěstitelské práce,“ popsal Hokr. Menší komplikaci představuje pouze hlavní hradební zeď, kterou bude v budoucnu třeba zabezpečit proti zborcení. Město proto již nyní shání finanční prostředky, odhadované náklady se pohybují okolo 1,5 milionu korun. Jedná se ale o jediné peníze, které radnice do vznikající vinice vloží, o zbytek financování se postará hotel.

Jakmile zástupci města nápad schválili, začal Dvořák hledat odrůdu vinné révy, jíž by vyhovovalo zdejší podnebí. Do Nových Hradů pozval Jaroslava Springera, spolumajitel moravského vinařství Stapleton – Springer. Ten doporučil sazenice pinot noir. „V pondělí jsme tedy školní terasy osázeli sto hlavami této odrůdy. Celkově odhadujeme, že by se tam mohlo vejít až 300 hlav, což už je opravdu pěkná vinice,“ doplnil Dvořák.

První, takzvaná panenská úroda by měla vzejít za tři roky. Hrozny se nebudou v Nových Hradech jenom pěstovat, ale vznikne tu z nich oblíbený nápoj. „Moravští vinaři přislíbili, že nám ze začátku dopomohou vlastními hrozny, takže bychom už v roce 2014 zkusili vyrobit víno. Bude se jmenovat Buquoyské cuveé,“ uvedl Dvořák.

Starosta Hokr oceňuje, že se do projektu ochotně zapojila i škola a žáci tak budou moci sami vyzkoušet, co pěstování vinné révy obnáší. Zajímavé také je, že na školní terasy přímo navazuje pozemek občana, který o vlastním vinohradu uvažuje již dva roky. Zdá se tedy, že na aktivitu představitelů hotelu a města brzy naváže.

Vinná réva se možná v Nových Hradech nebude pěstovat poprvé. Dvořák se domnívá, že tu vinice už kdysi stála. „Máme zvěsti z lidu, které mluví o tom, že před 300 lety byl osázen celý svah pod hradem. Někdo mluví i o hradním příkopu, ale tam příliš nesvítí slunce, takže to není moc pravděpodobné,“ řekl. Hokr je k historii místního vinařství skeptičtější. „Žádné doklady o původní vinici neexistují, možná tu byla vinná réva jen jako dekorace. Nicméně víme, že se vína běžně objevovala ve sklípcích místních lidí a dovážela se z nejrůznějších zemí. Takže nápoj jako takový tu tradici rozhodně má,“ uzavřel.