„Praktické zkoušky se u nás konaly tento týden," poznamenal Arnošt Máče ze Střední školy obchodu, služeb a podnikání a Vyšší odborné školy Kněžskodvorská (SŠ OSaP a VOŠ) v Českých Budějovicích. Praktickou část tu mají za sebou třeba fotografové, kosmetičky nebo studenti oboru Analýza léčiv.

Letošní zkouškyMaturitní zkouška se ve školním roce 2014/2015 skládá ze dvou částí společné (státní) a profilové (školní). Aby žák uspěl u maturity, musí úspěšně složit povinné zkoušky obou těchto částí.
Informace o harmonogramu letošních maturit najdete také na www.novamaturita.cz nebo na facebookovém profilu Udělám maturitu.

Už ve středu čekala například Moniku Strnadovou a její spolužáky z českobudějovické obchodní akademie praktická maturita. „Byla to písemná zkouška, její součástí byla angličtina, ekonomika, učetnictví a informační a komunikační technologie. V poslední době jsem se připravovala hlavně na tohle. No a za chvíli mě čekají písemné zkoušky a didaktický test, takže dočítám poslední knížky. Pak už se vrhnu na ekonomiku a češtinu," vypočítává studentka, co ji v následujících dnech čeká. Doplňuje, že největší starost jí dělá ústní zkouška z anglického jazyka.

Naplno maturitní šílenství v Budějovicích propukne v pondělí 4. května. To totiž začíná písemná část maturitní zkoušky, která je pro všechny školy společná. „Včera nám do školy dorazily v zapečetěné bedně zadávací dokumenty," prozradil Miroslav Petrovský, ředitel SŠ OSaP a VOŠ s tím, že potíže jim státní maturity nepřidělávají. „Je to sice náročnější systém, ale jelikož už jsou státní maturity zavedené delší dobu, je to zajeté a vyzkoušené," doplnil.

Na maturitu se pomalu připravují také v českobudějovickém Gymnáziu Jírovcova. „Písemná část se koná ve všech školách ve stejný den a ústní část si stanovuje každá škola samostatně," řekl Pavel Kavřík, ředitel Gymnázia Jírovcova. „U nás se ústní část maturit bude konat od 18. do 22. května, poslední třída bude maturovat od 25. do 29. května," upřesnil termíny ředitel Gymnázia Jírovcova.

Nejen ti, co chodí do maturitních ročníků, jsou zvědaví na letošní zkoušky. „Jsem sice ve třetím ročníku, ale určitě se půjdu podívat na některé maturanty, abych věděla, co mě příští rok čeká," řekla Jana Marková z českobudějovické Střední zdravotnické školy. Podobně jako ona se půjde na starší spolužáky podívat také Sára Suchá z Česko-anglického gymnázia. „Budeme se sice normálně učit, ale máme dovoleno se jít podívat, jak letos vypadají maturitní zkoušky," prozradila studentka třetího ročníku. „Už teď vím, že mě příští rok čeká závěrečná práce z angličtiny. Ráda se na letošní zkoušky podívám," dodala.

KLÁRA SKÁLOVÁ