„Byli jsme zvědaví, jak to tu vypadá a rozhodně tu nejsme naposledy. Koupání je moc příjemné, areál čistý a děti jsou nadšené z hřiště," pochvalovala si  ve středu dvojnásobná maminka  Monika Vostalová z Českých Budějovic.

Borovanští dokonce právě kvůli velkému zájmu dojíždějících navýšili kapacitu parkovacích ploch na dvojnásobek. „V projektu bylo padesát míst, k tomu jsme vybudovali dalších deset, zaparkovat lze i v okolních ulicích a dalších sto parkovacích míst vzniklo na zelené ploše," vypočítává starosta Borovan Stanislav Malík.

Především v teplých dnech se ukazuje, že takové opatření není vůbec zbytečné. Jen za středu napočítaly turnikety u vstupu 1250 návštěvníků, přitom celková kapacita areálu činí 1500 lidí.

Právě  poměrně vysoká zátěž v kombinaci s faktem, že biotop, který se na koupališti stará o přírodní čištění vody, se teprve  postupně vyvíjí, způsobuje občasné dohady o původu zeleného nádechu vody. Stanislav Malík ale všechny plavce ubezpečuje, že podle výsledků nejčerstvějších rozborů je voda v naprostém pořádku a odpovídá ve všech parametrech hygienickým požadavkům.

„Kontrolu na místě a rozbory v laboratoři provedli provedli specialisté z hydrobiologického ústavu Enki v Třeboni. Je třeba vzít v úvahu, že se nejedná o mrtvou, chemicky upravovanou vodu. Na koupališti se naopak můžeme potkat s životem ve vodě  od řas přes zooplankton, až po obojživelníky a hmyz. Rozbory zcela jednoznačně vyloučily přítomnost sinic. Zelený nádech vody způsobují neškodné řasy. Ty jsou potravou pro dafnie, které, jakmile se dostatečně rozmnoží, budou řasu  účinně likvidovat," vysvětluje starosta.