Výstava a doprovodné besedy si kladly za cíl vyvolat diskusi, a to se autorům beze zbytku podařilo. „Jsme nadmíru spokojeni. Troufám si říci, že projekt dokonce předčil naše očekávání. Opravdu se rozpoutala řada diskusí, a to bylo hlavním cílem. Otevřít určité otázky, připravit projekt, který bude mít přesah a další význam," zmiňuje Michal Škoda.

„Mile nás překvapila návštěvnost doprovodných pořadů. Řešilo se především náměstí a jeho problematika, zejména dopravní zátěž," dodává s tím, že mnohé myšlenky by si zasloužily prozkoumat do hloubky a uzrát v rozumné řešení. Příležitost k tomu dostanou. Ze všech večerů jsou pořízeny videozáznamy, které budou postupně zveřejněny.

O ojedinělém projektu se ale diskutuje na všech frontách obyvateli a návštěvníky města počínaje přes vedení radnice a odborníky konče. „Bylo zajímavé vidět kašnu v jiném prostředí, myslím, že výstava rozhodně splnila svůj účel," míní Vendula Mikulášková z Týna nad Vltavou. Souhlasí s ní i náměstek primátora František Konečný. „Jsem rád, že se tento projekt v Českých Budějovicích realizoval, byť vyvolal rozporuplné reakce. Mně osobně se pohled na uzavřenou kašnu líbil byl to pohled z jiné dimenze, než jsme zvyklí."

Kladně hodnotí akci i náměstek primátora Jaromír Talíř, do jehož gesce kultura spadá. „Jsem přesvědčen, že to splnilo účel, který si autoři výstavy dali. Výstava vzbudila pozornost a rozdělila společnost na ty, kterým se líbí a kterým ne. Vkus je hodně subjektivní. Já osobně proti tomu nic nemám, přišlo mi to jako chytrý nápad, jak z kašny udělat součást expozice," míní.

Podobných reakcí posbíral autor výstavy Jan Šépka celou řadu. „Dostal jsem hned první den po zahájení řadu pěkných sms, e-mailů i několik telefonátů a řada lidí mi přišla poděkovat osobně," těší architekta.

„O tom, že šlo o velkou propagaci města, regionu a de facto i republiky není pochyb," je přesvědčen kurátor výstavy. „O projekt mají zájem i odborníci ze světa, informace se objevila na mezinárodních architektonických serverech, které mají mimořádnou návštěvnost," dodává. Toho si cení i budějovická radní Lucie Kozlová: „O Českých Budějovicích byla natočená reportáž z pořadu Gebrian versus od známého architekta Adama Gebriana, který se ve svém cyklu reportáží věnuje výjimečným počinům. Udělal by někdo Českým Budějovicím větší reklamu?"

Názory představitelů radnice se ale stejně jako mezi obyčejnými lidmi různí. „Výstava vyvolala celou řadu diskusí a polemik, o městě se v této souvislosti hovořilo mnohokrát, rovněž o Domu umění. Svým způsobem přispěla ke zviditelnění města a donutila mnohé k zamyšlení. Obdržel jsem několik extrémně kritických podání od obyvatel města k zakrytí kašny, někteří přišli s protesty i osobně. Na druhou stranu to přitáhlo řadu návštěvníků, kteří by asi jinak do města nepřijeli. Od začátku jsem měl neutrální postoj k této výstavě a chápu názory obou stran," říká primátor Jiří Svoboda, jenž osobně označil návštěvu odděleného prostoru s kašnou za zajímavý zážitek.

Zaznívají ale i odmítavé reakce. „Stlouct dřevěné bednění složité není a jak se ukázalo, přesvědčit o všeobjímajícím kulturním zážitku, také ne. Je mi trochu smutno, že mé rodné město se světově zviditelní právě takovou hloupostí. Hodně se o ní povídá a píše, někomu přinese uměleckou cenu za kreativitu a jak rychle vyrostla, stejně tak rychle se na ni zapomene. Těším se, až hloupá prkenná obluda zmizí a vrátí se nám kašna ve své přirozené nádheře," říká náměstek primátora Petr Podhola.

Podle jeho kolegy Petra Holického se dá odsuzující reakce mnoha kolemjdoucích pochopit. „Kolik z nich ale věnovalo chvilku svého času návštěvě vnitřku expozice? Potkal jsem řadu těch, kteří svůj ryze negativní názor změnili," připomíná.