Na skutečnost, že Češi stále odmítají cizince, poukazuje i Marcel Winter, předseda Česko–vietnamské společnosti. Nabádá spoluobčany k toleranci a na příkladech ze zahraničí ukazuje, že to jinde jde.

"Ministrem v Německu je již delší čas Philip Rösler, který se narodil ve Vietnamu, zastával do nedávna funkci ministra zdravotnictví SRN a nyní se stal ministrem hospodářství SRN i předsedou vládní politické strany FDP.
Není proto divu, že loňský rok vyhlásila vláda SRN „rokem Vietnamu“ a silně podpořila proexportní aktivity německých firem ve Vietnamu.
V USA ve státě Luisiana byl 6. 12. 2008 za republikány zvolen do Sněmovny reprezentantů Joseph Cao, který se narodil jako Anh Quang Anh také ve Vietnamu.
Nyní John Godson, který se narodil a vyrostl v Nigérii, se stal poslancem polského Sejmu.

Chytří studenti
U nás žijící cizince někteří lidé urážejí, povýšeně jim tykají, nebo vykřikují, aby od nás odešli, i když se zde někteří narodili.
Asi nevědí, že letošní cenou za nejchytřejší řešení pro životní prostředí byli vyznamenáni ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou a předsedou Akademie věd ČR Jiřím Drahošem i vietnamští vysokoškolští studenti Hoang Dieu Hung z ČVUT a Nguyen Thanh Dong z VŠCHT. A to navíc v posledních letech vyhrávají olympiády gymnázií v ČR vietnamští studenti, dokonce i v češtině a rétorice.

Průměrný prospěch 2168 vietnamských žáků v našich základních školách je 1,3 a 3171 vietnamských studentů na středních školách je 1,7. Přes 460 Vietnamců úspěšně studuje na vysokých školách a často končí studium s tzv. červeným diplomem.

USA i Polsko příkladem
Proto, prosím, nepaušalizujme negativa zhruba 150 Vietnamců, kteří ročně poruší naše zákony.
Přes 62 tisíc Vietnamců a hlavně 10 627 vietnamských dětí vyrůstajících u nás si to nezaslouží.
Naučme se chytrých, nadaných, slušných a pracovitých cizinců, kteří dodržují naše zákony a integrovali se do naší společnosti, si více vážit, tak jako ve SRN, Polsku nebo v USA."