„Od prvního ledna budeme navrhovat lidem změny nájemného. Předpokládám, že se nebude rozhodovat plošně, ale bude se postupovat po konkrétních bytech," uvedl ředitel českobudějovické Správy domů Ladislav Volf.

V současné době platí nájemníci v městských bytech 66 korun za metr čtvereční. Podle mapy nájemného, kterou vydalo v listopadu ministerstvo pro místní rozvoj, by se tato částka mohla zvednout až o polovinu.

„Výše nájemného pro statutární město České Budějovice je zde rozdělena do čtyř oblastí podle posudků soudních znalců a pohybuje se v rozpětí od 78 korun do 98 korun za metr čtvereční a měsíc," konstatuje náměstek primátora Miroslav Joch. O budoucích cenách činží nyní rozhodují bytová, a sociální komise a finanční výbor.

Zdražení pocítí zejména starší lidé. „Je to hrozné, mám důchod deset tisíc, a teď platím za byt pět tisíc. Už jednou mi to zvýšili o sedm stovek. Teď, když nakoupím jídlo a léky, sotva vyjdu. Když mi to ještě zdraží, budu muset hodně šetřit, a už nemám na čem. Nebo budu muset přespávat u popelnic," stěžuje si seniorka, která bydlí v jednom z městských bytů v ulici M.Horákové.

Od prvního ledna začne českobudějovická Správa domů rozesílat návrhy nových cen

Ve stovkách bytů v krajské metropoli porostou od ledna nájmy. Zdražení se dotkne 825 městských bytů, v nichž lidé ještě dosud platí regulované nájemné. Podle mapy nájemného by se ze současných 66 Kč za m2 mohlo jít až na 98 korun.

„Bude to složitější. Plošně se asi nebude rozhodovat. Myslím, že se udělá střed z mapy nájemného a pak se bude rozhodovat podle určitých kritérií," řekl ředitel Správy domů Ladislav Volf. Mezi tato kritéria patří například kvalita bytu, výška stropů, to, zda je v bytovém domě výtah, centrální vytápění nebo jsou-li v blízkosti domu parkovací místa.

„Byty se liší nejen kategorií či místem, ale i kvalitou vybavenosti a technickými prvky domu a bytu, jako je například zateplení a podobně. K těmto aspektům by se mělo přihlížet. V současnosti tuto problematiku řeší dotčené komise rady města. Výsledkem této diskuse by mělo být doporučující stanovisko pro městské radní," potvrdil náměstek primátora Miroslav Joch.

Chybí levné garsonky

Plánované zdražování činží se lidem, kteří v městských bytech bydlí, vůbec nezamlouvá. „Proč nám to zdražují? Nikdo není tak diskriminovaný jako staří lidé. Dokud jsem schopna se o sebe postarat, nepůjdu do pečovateláku, jak mi nabízeli. V pečovateláku to přece musí vyjít dráž," podivuje se důchodkyně, která bydlí už deset let v bytě 2+1 na sídlišti Máj.

Podle Karla Pražáka z českobudějovického sdružení majitelů domů je ve městě nedostatek malých levných bytů, na které by senioři stačili. „Město zanedbalo povinnost zajistit lidem alternativu. Není dost garsonek a malých bytů," domnívá se Pražák. „Dřív to fungovalo tak, že člověk bydlel v tom, na co měl. Ale dnes je neřešitelné sehnat garsonku, a když žije starý člověk sám v 3+1, je to pro něj problém," dodal. Podle Pražáka je ale správné, že regulace nájemného skončí. „Je to narovnání trhu a nájmy se usadí do podoby, v jaké mají být. Ale z hlediska nájemníků to přišlo v nevhodné době ekonomické krize," řekl Pražák.

V případě neshody rozhodne soud

Regulované nájmy má dosud také 400 bytů se zvláštním určením, které jsou v domovech s pečovatelskou službou a v nichž žijí invalidní a převážně starobní důchodci. Ti dosud platí 42,50 Kč za m2. Podle Jocha by u nich cena růst neměla. „Nájmy zde jsou nízké, ale považuji za naprosto nemyslitelné a nemorální jejich zvyšování," řekl Joch.

Návrhy na zvýšení nájemného bude Správa domů obyvatelům rozesílat od prvního ledna. „Do dvou měsíců se musí nájemce vyjádřit. Když nebude souhlasit, podá se návrh k soudu, který rozhodne o výši nájemného," sdělil Volf.