Pravidelné návštěvníky například přivítají o prázdninách v Základní škole v Horní Stropnici. „Pronajímáme budovu pro mimoškolní výchovu, budeme tam mít tanečnice a volejbalistky," zmínil za základní školu ředitel Jaroslav Baláš.Tanečnice ze skupiny Move 21 přijedou z Českých Budějovic, mladé sportovkyně budou z SK Hlinková Hora.

„Zároveň mají pronajatou i všesportovní halu v obci. Mají tak k dispozici dvě tělocvičny, venkovní areál a u nás i aulu," vyjmenoval Jaroslav Baláš.

Dveře se o prázdninách netrhnou ani na vysokoškolských kolejích Jihočeské univerzity. Nejvíce zájemců se zde ubytuje při výstavě Země živitelka. „Je to přes tisíc lidí," říká ekonom kolejí a menz Jozef Balažovič a dodává, že na kolejích se ubytovávají návštěvníci výstavy dlouhá desetiletí. Další ubytovaní, kteří o prázdninách střídají studenty, jsou turisté, například z hromadných zájezdů nebo sportovci či hasiči, mířící na soustředění.

„Kdo potřebuje větší kapacitu ubytování a ne drahou, tak jde k nám," vysvětluje ekonom kolejí a menz a dodává, že je i v zájmu školy, aby ubytovaných o prázdninách bylo co nejvíce.

V některých školách se ale budou o prázdninách pohybovat jen „domácí". Například v rudolfovské základce. Škola nemá vlastní tělocvičnu, využívá městskou halu u fotbalového hřiště, a tak ani nemá moc co pronajmout.
„V červnu poskytujeme prostory školy na zázemí Hornických slavností nebo Pohádkového lesa," říká ředitel školy Ludvík Mühlstein a dodává, že jídelna školy se například využívá i na volby.
„O prázdninách ale školu na žádné akce nepronajímáme," konstatoval Ludvík Mühlstein.