Krom lůžkové části a společné stanice JIP pro obě oddělení tu své moderní zázemí získaly i ambulance. Nechybí ani zákrokový sál pro ambulantní výkony a prostor, kde budou pár hodin mezi zákrokem a propuštěním ležet například ženy po interrupcích, drobnějších zásazích na pochvě a děloze.

Režim pracoviště, které dosud nemá obdoby, vysvětluje ředitel nemocnice Břetislav Shon: „Pacientkám se v narkóze provede zákrok a pak je přesuneme do odpočívárny, kde budou v co nejintimnějším prostředí pod odborným dohledem ležet, do té doby, než je bude možné propustit domů."

Zuzana Roithová
Nemocnice povede Zuzana Roithová

Zákrokový sál bude sloužit také urologům. Ti, jak zmiňuje primář urologického oddělení Miloš Fiala, již nyní běžně v ambulantním režimu ošetřují stovky pacientů, kteří ještě nedávno ze stejného důvodu museli být hospitalizovaní. „Prakticky výhradně ambulantně provádíme například cystoskopická vyšetření mužů či odběry vzorků z prostaty." "Už v loňském roce jsme převedli 800 pacientů z urologie, kterým dřív byly dělány malé výkony při hospitalizaci, do ambulantního režimu, to samé platí o třech až čtyřech stovkách pacientek gynekologie," doplňuje Břetislav Shon s tím, že do budoucna se tento trend stane běžnou praxí. A na tu je již nemocnice s předstihem připravena.

Přestavbou pavilonu Z, jež trvala necelý rok a stála celkem 134 milionů korun, se nemocnice přehoupla do druhé poloviny modernizace celého areálu. Vedoucí oddělení stavebních investic nemocnice František Bostl podotýká, že z původní budovy zůstaly stát jen obvodové zdi. „Kromě kompletní rekonstrukce vnitřních prostor jsme přistavěli novou část se čtyřmi výtahy a spojovací chodby vedoucí přes pavilon C a infekční a dětské oddělení k porodnici. Současně byly připraveny propojovací chodby do budoucí vestavby mezi pavilony Z a CH," dodává.

Kromě adekvátních prostor pro moderní medicínu je kladen důraz na komfort pacientů. Ti tu budou ležet na maximálně třílůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením. Samozřejmostí je již klimatizace. „Prostory jsou jednoznačně pro pacienty výrazně přívětivější," je přesvědčen primář urologie Miloš Fiala.