VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Velikonoční beránky teď pečou po tisících kusů, vede biskupský

Českobudějovicko – Některé hospodyně na Velikonoce chystají zvláštní hojně zdobené perníkové pečivo, beránky nebo mazance. Jiné se raději obracejí do regálů obchodů. Nabídka je velká.

5.4.2012
SDÍLEJ:

K Velikonocům samozřejmě patří i vajíčka, mohou být i z perníku.Foto: Deník/Edwin Otta

Na tisíce kusů například počítají vyrobené mazance a beránky ve firmě K III, pod niž patří srnínská pekárna. Podle ředitele výroby v pekárně Svatopluka Strnada odsud putuje pečivo do velkých firem, například do Jednoty, i k menším odběratelům.  „Pečeme na Velikonoce tisíce kusů v různé hmotnosti i složení. Tradičně největší zájem je o biskupského beránka,“ řekl Deníku Svatopluk Strnad. Dodal, že letos zavedla firma novinku – perníkového a tvarohového beránka.

Dodávky putují hlavně na Budějovicko, Krumlovsko nebo Jindřichohradecko, ale také do Prahy. Tam má úspěch třeba velikonoční perník. „Do velikonočních perníčků, které děláme podle staročeské receptury, dáváme pět procent pravého včelího medu od šumavských včelařů,“ zdůraznil Strnad.

Speciální nabídku připravili na Velikonoce i v českobudějovických cukrárnách. V chladicích vitrínách se objevila, stejně  jako v minulých letech, jasně žlutá kuřátka a velikonoční vajíčka. Zákazníci se na tento sortiment pravidelně ptají i před svátky a přibírají si ho potom k běžnému nákupu, jak nám potvrdili v jedné z cukráren, kde mají kuřátka, vyráběná podobně jako indiány, ale politá jasně žlutou cukrovou polevou. Tamní vajíčka jsou zase piškotové bochánky, potažené marcipánem a ručně zdobené.

Jinde zase mají vedle žlutých kuřátek i hnědá. Některé cukrárny pak třeba nabízejí i pravidelné pečení velikonočních beránků. V jednom budějovickém podniku jich chystají každý rok kolem dvou set. „Něco je do prodejny, něco přímo na objednávku zákazníků,“ je to tak půl na půl,“ uvedla majitelka Zdena Kolářová.

Hlubocké pekařství přijímá tradičně objednávky na velikonoční mazance. „Děláme jich v posledních letech zhruba 200 až 250. Zhruba třetina je  na objednávku přímo pro zákazníky,“ řekl za pekařství majitel František Kahoun.
Takové objednávky pak někteří zájemci dělají pravidelně. „Máme tu paní, která objednává každý rok na Velikonoce šest mazanců a na Vánoce šest vánoček. Je nám věrná už kolik let,“ zmínila prodavačka z jednoho českobudějovického obchodu Marie Fleischmannová. Doplnila ale, že letos je objednávek trochu méně. „Možná to zákazníci nechávají na poslední chvíli,“ dodala Fleischmannová.

Rostoucí křivku zájmu, která vrcholí těsně před svátky, potvrdil i Svatopluk Strnad z K III. „Největší nápor objednávek bude v pátek,“ předpověděl včera Strnad.

Autor: Redakce

5.4.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Takto to vypadá  v některých lesních lokalitách Vojenských lesů a statků.
5

Lesníci varují před vstupem do lesů

Páteční bouřka za sebou nechala obrovské škody na území Národního parku Šumava. Turisté se tak na některá místa nepodívají.
8

Polomy na Šumavě zastaví turisty

Nevím, kde jsou Strakonice, usmívá se před duelem s Plzní Peter Galamboš

České Budějovice – V přípravných zápasech ukazuje, že by mohl být posilou. Urostlý slovenský centr Peter Galamboš (28 let) přišel do ČEZ Motoru před sezonou z Martina. Třikrát už se dokázal trefit do černého a další gól by rád přidal v úterním přátelském utkání s extraligovou Plzní, které českobudějovičtí hokejisté odehrají netradičně ve Strakonicích (17.30).

Dobrovolný hasič při zásahu zkolaboval

Deštná - Dobrovolní hasiči z Deštné na Jindřichohradecku se od písknutí prvního poplachu kvůli bouřce nezastavili až do sobotního odpoledne.

Řídil opilý, odnesla to lavička

České Budějovice – Hodně toho vypil 35letý muž z krajského města před tím, než v noci počátkem srpna havaroval. V Peugeotu 407 se proháněl městem opilý, až spadla klec.

Nebezpečné řidiče mají zklidnit v Jírovcovce semafory

České Budějovice – Budějovická radnice ale musí opakovat výběrové řízení na úpravy křižovatky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení