VYBERTE SI REGION:
Vyberte si region

Víno piji vždy, když nespím, říká obchodník

České Budějovice - Aurelién Mulard vozí do Česka mimo jiné špičkové růžové víno z Provence, ze sklepa Chateau Sainte Roseline. V Českých Budějovicích ho můžete ochutnat v nové restauraci Olivier

Aurélien Mulard je manažerem špičkového francouzského sklepa, jehož historie sahá do středověku. Autor: Deník/Jaroslav Sýbek

Dávná studentská hospoda Slovanská lípa na Husově třídě poblíž výstaviště nabrala nový směr. Čtyři vlastníci tu dnes otevírají novou stylovou restauraci Olivier (francouzsky olivovník). Kromě středomořské kuchyně si tu zakládají na výborném vínu zejména z Francie. To jim sem vozí  ze sklepa Chateau Sainte Roseline obchodník Aurelién Mulard.

Co můžete říct o historii místa, odkud víno vozíte?
Sklep Chateau Sainte Roseline je nejstarší v jižní Provence. První vína se tu vyrobila roku 1312. Papež Jan XXII. tu nechal vyrobit víno 
o deset let dříve než v Chateau du Pape. Svatá Roseline, která dala sklepu jméno, byla matkou představenou 
v místním klášteře a kolem ní se traduje spousta zázraků. Byla také prohlášena za svatou. Z hlediska technologie vyrábíme vína nejmodernější technikou s ohledem na životní prostředí. Kvalitu vína pak zvyšujeme tím, že odstraňujeme nekvalitní hrozny. Vinnou šťávu získáváme stékáním gravitační silou. Nedochází ke stlačování. Jedná se o vinařství světového věhlasu. Mnohá vína mají zlaté medaile z mezinárodních soutěží. Vinařství je 
v soukromých rukách rodiny.

Jak se prodává víno v české zemi piva?
Zdejší lidé jsou svým temperamentem blízko k jižním národům. Už tu začíná být zvykem, že dobré víno slouží jako aperitiv a provází běžné jídlo. K tomu je třeba přičíst, že Češi rádi cestují, ochutnávají vína na dovolených 
v jižních zemích a tím si rozšiřují své obzory. Pak kupují víno i doma.

Nejen Češi poslední dobou holdují růžovému vínu. Proč?
Asi je to otázkou módy, ale je nutné říct, že kvalita růžového vína se velice zlepšila. Také to přisuzuji ženám, neboť růžové je elegantní doplněk  ženy při stolování. Růžové je i součást zdravé výživy. Je lehké, hodí se k lehkým letním jídlům. Růžové může provázet celé menu od předkrmu až po dezert.

V létě pijeme hodně bílé či růžové, jsou studenější, v zimě červené, je alkoholičtější, zahřívá. Dá se s tím souhlasit?
Nemohu to úplně potvrdit. Konzumace vína narostla ve Franci v zimním období ze šesti na sedmadvacet procent. V Chateau Sainte Roseline máme z produkce asi padesát procent růžového vína.  Před deseti lety ve francouzské restauraci o růžovém prakticky nikdo nic nevěděl, dnes už ano. Ale klidně vám mohu doporučit i červená a bílá vína od nás.

Jak byste vaše růžové charakterizoval?
Jeho výhodou je, že je levnější než vína z Bordeaux… Naše vína jsou lehká, aromatická, svěží, komplexní. Cítíte citrusové plody, proto jsou kyselejší. Patří k nim vůně bílých květů, koření. Jsou to vína radosti a vysoké gastronomie.

Kdy vy sám saháte po vínu, 
v jakou denní dobu?
Víno piji vždy, když nespím. (smích). Ale vážně: Piji ho hlavně v poledne nebo jako aperitiv. Pokud si v poledne dáte červené, vede to 
k únavě, růžové je osvěžující. Hodí se k pečeným rybám, pečenému masu, sýrům. Stejně jako u vás i u nás je růžové víno spojovacím článkem pro lidi, kteří se chtějí bavit a strávit spolu příjemné chvíle.

Možná dlužíme stručnou informaci, jak růžové víno vzniká.
Červené hrozny nasypeme do lisů, které se pak uzavřou a zchladí na jedenáct stupňů. Potom se prostor natlakuje dusíkem, aby se zabránilo oxidaci. Hrozny necháme macerovat asi dvě až pět hodin. Potom se hrozny vylisují a vytéká vinná šťáva. Posléze ji naočkujeme kvasinkami, abychom nastartovali vinifikaci. Ta se děje za studena, to znamená, že tanky ze dřeva nebo z nerezu jsou ochlazované. Vinifikace se týká každé odrůdy zvlášť. Teprve potom dochází k asambláži, míchání odrůd.

Stoupá spotřeba francouzského vína v Čechách?
Jistě. Jen v roce 2009 jsme zaznamenali malinké pozastavení v době ekonomické krize. Ale dnes vaše řetězce Globus či Interspar mají minimálně tři druhý francouzského vína z Provence.

Co soudíte o prodeji vín v supermarketech?
To je velice těžké. Ve Francii je jiná situace než 
u vás. Neznám přesně zdejší trh v českých řetězcích. Jasné je jedno. Když dělám milión lahví do supermarketů, kvalita je jiná, než když dělám lahve do malého sklípku.

Dá se už prorokovat, jaké bude víno ze sklizně roku 2012?
Tento rok je suchý. Úroda bude o třicet procent nižší. Ale kvalita hroznů bude výborná. Hrozny jsou sladké, což je dobrá výchozí podmínka pro červené víno. Červené bude excelentní, růžové a bílé výborné.

Někteří odborníci se varují sladkých vín, ale mnozí zkušení sommelieři praví, že se nemusíme bát sladkých vín, ale nesmí být fádní. Co vy na to?
Domnívám se, že pitím sladkých vín začíná člověk tento nápoj poznávat, začíná tak s pitím vína. Jsou to vstupní vrata. Jakmile získá nějaké zkušenosti, už nepotřebuje tolik cukru, aby dokázal ocenit různá aromata 
a přechází k sušším vínům. Záleží na tom, jak vína přesně konzumujeme. Suchá vína se hodí k jídlu po celé menu, sladká hlavně k dezertům.

Stačil jste už přechutnat nějakou produkci vinařství z Čech či Moravy a někoho z domácích vinařů ocenit?
Bohužel jsem ještě neměl tu příležitost pořádně se zdejší produkcí vína zabývat, abych seriozně řekl, že je někdo dobrý. Na to bych potřeboval hodně času, abych mohl nějaké víno ocenit.

Proč vyrazit na vaše víno 
z Chateau Sainte Roseline do budějovické restaurace Olivier?
Hlavně proto, že tu zažijete atmosféru a gastronomii jižních zemí. Je možné tu strávit příjemné chvíle při degustacích jižních pochoutek. Prostor restaurace Olivier umožní každému cestovat, bavit se, ochutnávat, aniž by musel urazit dlouhé stovky kilometrů.

30.8.2012

Autor: Luboš Dvořák

Ilustrační foto.

Chřipka je konečně na ústupu

včera 14:28

České Budějovice – Rapidní úbytek nemocných s virózami a zejména s chřipkou zaznamenali v uplynulém týdnu lékaři na jihu Čech. Po měsíci a půl, kdy se region potýkal s…

Obtisk vlastního těla si můžete udělat i IGY centru.

Otestujte se, do IGY centra míří hlavolamy

dnes 06:26

České Budějovice – Dětem i dospělým je učena březnová výstava IQ PARK, kterou můžete navštívit zdarma v pasáži IGY Centra. Návštěvníky čekají hlavolamy, hry, optické…

Ludmila Vendlová a Karel Höger jako ústřední dvojice filmu Nezlob, Kristino. Malíř pod dívčiným vlivem změní způsob tvorby.

Karel Höger žil jako poustevník v Dobronicích

včera 16:00

Dobronice u Bechyně, Varvažov u Čimelic - /JIHOČESKÉ FILMOVÁNÍ/ Budovatelský snímek Nezlob, Kristino se točil na jihu Čech. Příběh vypráví o energické dívce, které se…

Soutěž Haluškové preteky v českobudějovickém  hotelu Clarion.

Budoucí kuchaři se pustili do halušek

včera 13:05

České Budějovice - Nejen brynzové halušky mohli ochutnat návštěvníci čtvrteční soutěže Haluškové preteky v českobudějovickém hotelu Clarion. Ta se uskutečnila v rámci…

Prvorozená Eliška Wolkerová přišla na svět 5.2.2015 v 10.27  hodin v Českých Budějovicích. Vážila 3,63 kg. Rodiče děkují lékařům a sestřičkám ze všech oddělení, která o Elišku pečovala.

Máme se čile k světu. Právě narozená miminka

včera 10:00

České Budějovice - Díky vstřícnosti českobudějovické porodnice vám přinášíme fotky nejmladších dětí. Také se vám narodilo miminko? Můžete nám poslat jeho fotku na adresu…

Diskuse

Re: Skryta reklama
Václav 31.8.2012 93.91.49.*
No asi se dohodli na vyrovnání jinak, tak co do toho tahat ouřad, že jo? ;-D
Skryta reklama
Jitka 30.8.2012 147.231.252.*
Proc neni oznaceno "reklama"?
V diskusi je celkem 2 příspěvky, poslední byl vložen 31. 8. 2012, 21:29 vstup do diskuse

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY »

Blesk Blesk

Taťána Kuchařová: Ověšená diamanty za 2 miliony!

Taťána Kuchařová: Ověšená diamanty za 2 miliony!

Zářila na dálku! Taťána Kuchařová byla rozhodně nejstřeženější hvězdou sobotního večera. celý článek ›

Babišovy nové tváře ve vedení ANO: Dvě ženy, dva muže! O koho se jedná?

Babišovy nové tváře ve vedení ANO: Dvě ženy, dva muže! O koho se jedná?

Hnutí ANO miliardáře a ministra financí Andreje Babiše si zvolilo nové vedení. 100 % hlasů dostal… celý článek ›

Sedmero trapasů slavných: Když hvězdy padají „z nebe“ na zem!

Sedmero trapasů slavných: Když hvězdy padají „z nebe“ na zem!

Zprávy z Hollywoodu: Hezky zpátky na zem! Své o tom ví Madonna, která nedávno spadla během vystoupení ze… celý článek ›

S tatínkem na telefonu odrodila operátorka dítě za 7 minut!

S tatínkem na telefonu odrodila operátorka dítě za 7 minut!

155. Číslo, které zachraňuje lidské životy, ale třeba také pomáhá při narození dětí. Své by o tom mohl… celý článek ›

Jágr po premiéře za Floridu: Myslel jsem, že to bude horší

Jágr po premiéře za Floridu: Myslel jsem, že to bude horší

Má za sebou hektické dny. Ve čtvrtek se Jaromír Jágr dozvěděl, že ho New Jersey vyměnilo, a tak se musel… celý článek ›

Šíp EXKLUZIVNÍ ZPRÁVY

Čeká Lucie Bílá na nového nápadníka?

Proč Lucie Bílá nemůže najít toho PRAVÉHO? Přehled jejích mužů!

Zestárnout vedle jednoho muže. Tak tohle přání se Lucii Bílé (48) už asi nepovede. Všechny její vztahy… celý článek ›

Vlaďka Erbová a Tomáš Řepka

Vlaďka Erbová v rozpacích: ODEJDE od manžela, aby ji neporazily dluhy?

Tak takhle si vysněnou budoucnost asi nepředstavovala. Vlaďka Erbová (33) chtěla s manželem Tomášem… celý článek ›

Princezna Diana

Utajená teta princezny Diany promluvila: Co PROZRADILA na královskou rodinu?

Žena z Kalifornie tvrdí, že je dlouho ztracenou tetou tragicky zesnulé princezny Diany. Ann Ukrainetz … celý článek ›

Herečka Iva Janžurová slíbila, že se polepší.

Jsem špatná babička a vnoučátka hodně ŠIDÍM, přiznala Iva Janžurová

Asi by si uměla představit, že se svým vnoučatům bude věnovat s trochu větší vervou. Herečka Iva… celý článek ›

Copyright © VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., 2005 - 2015, všechna práva vyhrazena.

Používáme informační servis ČTK.
Kontakt na redakci. Proč inzerovat v novinách - www.reklamavnovinach.cz

Publikování nebo šíření obsahu denik.cz je bez písemného souhlasu VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., zakázáno.
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. je členem Unie vydavatelů.