VYBERTE SI REGION:
Vyberte si region

Víno piji vždy, když nespím, říká obchodník

České Budějovice - Aurelién Mulard vozí do Česka mimo jiné špičkové růžové víno z Provence, ze sklepa Chateau Sainte Roseline. V Českých Budějovicích ho můžete ochutnat v nové restauraci Olivier

Aurélien Mulard je manažerem špičkového francouzského sklepa, jehož historie sahá do středověku. Autor: Deník/Jaroslav Sýbek

Dávná studentská hospoda Slovanská lípa na Husově třídě poblíž výstaviště nabrala nový směr. Čtyři vlastníci tu dnes otevírají novou stylovou restauraci Olivier (francouzsky olivovník). Kromě středomořské kuchyně si tu zakládají na výborném vínu zejména z Francie. To jim sem vozí  ze sklepa Chateau Sainte Roseline obchodník Aurelién Mulard.

Co můžete říct o historii místa, odkud víno vozíte?
Sklep Chateau Sainte Roseline je nejstarší v jižní Provence. První vína se tu vyrobila roku 1312. Papež Jan XXII. tu nechal vyrobit víno 
o deset let dříve než v Chateau du Pape. Svatá Roseline, která dala sklepu jméno, byla matkou představenou 
v místním klášteře a kolem ní se traduje spousta zázraků. Byla také prohlášena za svatou. Z hlediska technologie vyrábíme vína nejmodernější technikou s ohledem na životní prostředí. Kvalitu vína pak zvyšujeme tím, že odstraňujeme nekvalitní hrozny. Vinnou šťávu získáváme stékáním gravitační silou. Nedochází ke stlačování. Jedná se o vinařství světového věhlasu. Mnohá vína mají zlaté medaile z mezinárodních soutěží. Vinařství je 
v soukromých rukách rodiny.

Jak se prodává víno v české zemi piva?
Zdejší lidé jsou svým temperamentem blízko k jižním národům. Už tu začíná být zvykem, že dobré víno slouží jako aperitiv a provází běžné jídlo. K tomu je třeba přičíst, že Češi rádi cestují, ochutnávají vína na dovolených 
v jižních zemích a tím si rozšiřují své obzory. Pak kupují víno i doma.

Nejen Češi poslední dobou holdují růžovému vínu. Proč?
Asi je to otázkou módy, ale je nutné říct, že kvalita růžového vína se velice zlepšila. Také to přisuzuji ženám, neboť růžové je elegantní doplněk  ženy při stolování. Růžové je i součást zdravé výživy. Je lehké, hodí se k lehkým letním jídlům. Růžové může provázet celé menu od předkrmu až po dezert.

V létě pijeme hodně bílé či růžové, jsou studenější, v zimě červené, je alkoholičtější, zahřívá. Dá se s tím souhlasit?
Nemohu to úplně potvrdit. Konzumace vína narostla ve Franci v zimním období ze šesti na sedmadvacet procent. V Chateau Sainte Roseline máme z produkce asi padesát procent růžového vína.  Před deseti lety ve francouzské restauraci o růžovém prakticky nikdo nic nevěděl, dnes už ano. Ale klidně vám mohu doporučit i červená a bílá vína od nás.

Jak byste vaše růžové charakterizoval?
Jeho výhodou je, že je levnější než vína z Bordeaux… Naše vína jsou lehká, aromatická, svěží, komplexní. Cítíte citrusové plody, proto jsou kyselejší. Patří k nim vůně bílých květů, koření. Jsou to vína radosti a vysoké gastronomie.

Kdy vy sám saháte po vínu, 
v jakou denní dobu?
Víno piji vždy, když nespím. (smích). Ale vážně: Piji ho hlavně v poledne nebo jako aperitiv. Pokud si v poledne dáte červené, vede to 
k únavě, růžové je osvěžující. Hodí se k pečeným rybám, pečenému masu, sýrům. Stejně jako u vás i u nás je růžové víno spojovacím článkem pro lidi, kteří se chtějí bavit a strávit spolu příjemné chvíle.

Možná dlužíme stručnou informaci, jak růžové víno vzniká.
Červené hrozny nasypeme do lisů, které se pak uzavřou a zchladí na jedenáct stupňů. Potom se prostor natlakuje dusíkem, aby se zabránilo oxidaci. Hrozny necháme macerovat asi dvě až pět hodin. Potom se hrozny vylisují a vytéká vinná šťáva. Posléze ji naočkujeme kvasinkami, abychom nastartovali vinifikaci. Ta se děje za studena, to znamená, že tanky ze dřeva nebo z nerezu jsou ochlazované. Vinifikace se týká každé odrůdy zvlášť. Teprve potom dochází k asambláži, míchání odrůd.

Stoupá spotřeba francouzského vína v Čechách?
Jistě. Jen v roce 2009 jsme zaznamenali malinké pozastavení v době ekonomické krize. Ale dnes vaše řetězce Globus či Interspar mají minimálně tři druhý francouzského vína z Provence.

Co soudíte o prodeji vín v supermarketech?
To je velice těžké. Ve Francii je jiná situace než 
u vás. Neznám přesně zdejší trh v českých řetězcích. Jasné je jedno. Když dělám milión lahví do supermarketů, kvalita je jiná, než když dělám lahve do malého sklípku.

Dá se už prorokovat, jaké bude víno ze sklizně roku 2012?
Tento rok je suchý. Úroda bude o třicet procent nižší. Ale kvalita hroznů bude výborná. Hrozny jsou sladké, což je dobrá výchozí podmínka pro červené víno. Červené bude excelentní, růžové a bílé výborné.

Někteří odborníci se varují sladkých vín, ale mnozí zkušení sommelieři praví, že se nemusíme bát sladkých vín, ale nesmí být fádní. Co vy na to?
Domnívám se, že pitím sladkých vín začíná člověk tento nápoj poznávat, začíná tak s pitím vína. Jsou to vstupní vrata. Jakmile získá nějaké zkušenosti, už nepotřebuje tolik cukru, aby dokázal ocenit různá aromata 
a přechází k sušším vínům. Záleží na tom, jak vína přesně konzumujeme. Suchá vína se hodí k jídlu po celé menu, sladká hlavně k dezertům.

Stačil jste už přechutnat nějakou produkci vinařství z Čech či Moravy a někoho z domácích vinařů ocenit?
Bohužel jsem ještě neměl tu příležitost pořádně se zdejší produkcí vína zabývat, abych seriozně řekl, že je někdo dobrý. Na to bych potřeboval hodně času, abych mohl nějaké víno ocenit.

Proč vyrazit na vaše víno 
z Chateau Sainte Roseline do budějovické restaurace Olivier?
Hlavně proto, že tu zažijete atmosféru a gastronomii jižních zemí. Je možné tu strávit příjemné chvíle při degustacích jižních pochoutek. Prostor restaurace Olivier umožní každému cestovat, bavit se, ochutnávat, aniž by musel urazit dlouhé stovky kilometrů.

30.8.2012

Autor: Luboš Dvořák

HLAVNÍ ZPRÁVY

Ilustrační foto.

Nemocnice křísí vlastní kuchyni

České Budějovice – Úspory i možnost lépe se trefit do chutí a přání pacientů, to si slibuje českobudějovická nemocnice od obnovení provozu vlastní kuchyně. Vařit by se tu…

Dobrou pálenku poznají už podle vůně ovocného kvasu

Palírna v Rudolfově.

Rudolfov – Výrazná ovocná vůně, jež se line i na ulici, vítá každého, kdo zamíří k rudolfovské palírně a moštárně. Právě zde v těchto dnech vznikají litry čisté pálenky.

Martin C. Putna napsal knihu o kořenech, z nichž roste ruská politika

Literární historik Martin C. Putna.

Jižní Čechy - Kniha Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity vysvětluje podle nakladatele hlavní body ruských kulturních a duchovních dějin, jež by měl znát každý…

O budoucnosti lidé ze slévárny jasno nemají

Ilustrační foto

České Budějovice – Zaměstnanci českobudějovické slévárny SCB Foundry, jež se ocitla v problémech, stále nemají jasno o své budoucnosti. Jednání vedení firmy, které by…

Diskuse

Re: Skryta reklama
Václav 31.8.2012 93.91.49.*
No asi se dohodli na vyrovnání jinak, tak co do toho tahat ouřad, že jo? ;-D
Skryta reklama
Jitka 30.8.2012 147.231.252.*
Proc neni oznaceno "reklama"?
V diskusi je celkem 2 příspěvky, poslední byl vložen 31. 8. 2012, 21:29 vstup do diskuse

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY »

CELEBRITY

Gay komunita tvrdí: Moravec se přiznal k homosexualitě. Byla to provokace, říká on...

Gay komunita tvrdí: Moravec se přiznal k homosexualitě. Byla to provokace, říká on...

Stačila jedna věta moderátora Václava Moravce (40) v přímém přenosu České televize a čeští gayové mají… celý článek ›

Pomáhal vrahovi zakopat mrtvolu: Udal ho a potrestán nebude!

Pomáhal vrahovi zakopat mrtvolu: Udal ho a potrestán nebude!

Brutální vraždu pomohl ostravským kriminalistům objasnit muž (39), který kopal pro mrtvého hrob. Ze… celý článek ›

Smáli se jí, že je moc malá a tlustá, aby byla modelkou: Teď fotí pro Vogue!

Smáli se jí, že je moc malá a tlustá, aby byla modelkou: Teď fotí pro Vogue!

Chtěla se stát modelkou pro oděvy nadměrných velikostí. Jenže Tess Holliday (29) z americké Mississippi… celý článek ›

Děsivá havárie stíhačky při manévrech NATO: 10 mrtvých!

Děsivá havárie stíhačky při manévrech NATO: 10 mrtvých!

Pád proslulého bojového letounu F-16, výbuch, plameny a štiplavý kouř stoupající k nebi. Manévry NATO… celý článek ›

Slávisté dostanou osekanou výplatu. Pokuta pro mužstvo jde do milionů!

Slávisté dostanou osekanou výplatu. Pokuta pro mužstvo jde do milionů!

Vánoční pohoda zůstala nenarušena, lednová výplata bude však hodně ztenčená. Slávisté za nesplněný… celý článek ›

EXKLUZIVNÍ ZPRÁVY

Královna si Kate pozvala na kobereček.

Kate Middleton má NOVÉ JMÉNO pro svou dceru! Královna Alžběta II. zuří

Už to tak vypadá, že Kate Middleton se rozhodla kašlat na královské tradice a místo toho si chce užít… celý článek ›

Hvězda Pařby ve Vegas Zach Galifianakis, jak ho dobře známe.

Brutální PROMĚNA tlouštíka Alana z Pařby ve Vegas! Jak vypadá?

Jeho role prostoduchého blba bavila diváky v kinech i u televizních obrazovek. Nyní však herec Zach… celý článek ›

Ornella všem ukázala, že k lásce nejsou potřeba peníze! Gratulujeme!!!

Co Josefu Koktovi přála ke svatbě ex Partyšová a jakou má s Ornellou SMLOUVU?

Mnozí se smáli, že čeká dítě s mladou milenkou a prorokovali velmi brzký krach vztahu. Teď všechny Josef… celý článek ›

Říká se, že slzy, které ženy prolily od potopy světa, by úplně stačily na novou.

Víme, co zaručeně zabíjí CHUŤ NA SEX! Asi vás to docela překvapí…

Poplakat si u romantického filmu a večer zakončit úžasným milováním s partnerem. To je pro některé ženy… celý článek ›

Copyright © VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., 2005 - 2015, všechna práva vyhrazena.

Používáme informační servis ČTK.
Kontakt na redakci. Proč inzerovat v novinách - www.reklamavnovinach.cz

Publikování nebo šíření obsahu denik.cz je bez písemného souhlasu VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., zakázáno.
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. je členem Unie vydavatelů.