71 DENÍKŮ: NAJDĚTE SI SVŮJ
Vyberte si svůj regionální Deník

Víno piji vždy, když nespím, říká obchodník

Aurélien Mulard je manažerem špičkového francouzského sklepa, jehož historie sahá do středověku.

Aurélien Mulard je manažerem špičkového francouzského sklepa, jehož historie sahá do středověku. Autor: Deník/Jaroslav Sýbek

30.8.2012 09:00

České Budějovice - Aurelién Mulard vozí do Česka mimo jiné špičkové růžové víno z Provence, ze sklepa Chateau Sainte Roseline. V Českých Budějovicích ho můžete ochutnat v nové restauraci Olivier

Dávná studentská hospoda Slovanská lípa na Husově třídě poblíž výstaviště nabrala nový směr. Čtyři vlastníci tu dnes otevírají novou stylovou restauraci Olivier (francouzsky olivovník). Kromě středomořské kuchyně si tu zakládají na výborném vínu zejména z Francie. To jim sem vozí  ze sklepa Chateau Sainte Roseline obchodník Aurelién Mulard.

Co můžete říct o historii místa, odkud víno vozíte?
Sklep Chateau Sainte Roseline je nejstarší v jižní Provence. První vína se tu vyrobila roku 1312. Papež Jan XXII. tu nechal vyrobit víno 
o deset let dříve než v Chateau du Pape. Svatá Roseline, která dala sklepu jméno, byla matkou představenou 
v místním klášteře a kolem ní se traduje spousta zázraků. Byla také prohlášena za svatou. Z hlediska technologie vyrábíme vína nejmodernější technikou s ohledem na životní prostředí. Kvalitu vína pak zvyšujeme tím, že odstraňujeme nekvalitní hrozny. Vinnou šťávu získáváme stékáním gravitační silou. Nedochází ke stlačování. Jedná se o vinařství světového věhlasu. Mnohá vína mají zlaté medaile z mezinárodních soutěží. Vinařství je 
v soukromých rukách rodiny.

Jak se prodává víno v české zemi piva?
Zdejší lidé jsou svým temperamentem blízko k jižním národům. Už tu začíná být zvykem, že dobré víno slouží jako aperitiv a provází běžné jídlo. K tomu je třeba přičíst, že Češi rádi cestují, ochutnávají vína na dovolených 
v jižních zemích a tím si rozšiřují své obzory. Pak kupují víno i doma.

Nejen Češi poslední dobou holdují růžovému vínu. Proč?
Asi je to otázkou módy, ale je nutné říct, že kvalita růžového vína se velice zlepšila. Také to přisuzuji ženám, neboť růžové je elegantní doplněk  ženy při stolování. Růžové je i součást zdravé výživy. Je lehké, hodí se k lehkým letním jídlům. Růžové může provázet celé menu od předkrmu až po dezert.

V létě pijeme hodně bílé či růžové, jsou studenější, v zimě červené, je alkoholičtější, zahřívá. Dá se s tím souhlasit?
Nemohu to úplně potvrdit. Konzumace vína narostla ve Franci v zimním období ze šesti na sedmadvacet procent. V Chateau Sainte Roseline máme z produkce asi padesát procent růžového vína.  Před deseti lety ve francouzské restauraci o růžovém prakticky nikdo nic nevěděl, dnes už ano. Ale klidně vám mohu doporučit i červená a bílá vína od nás.

Jak byste vaše růžové charakterizoval?
Jeho výhodou je, že je levnější než vína z Bordeaux… Naše vína jsou lehká, aromatická, svěží, komplexní. Cítíte citrusové plody, proto jsou kyselejší. Patří k nim vůně bílých květů, koření. Jsou to vína radosti a vysoké gastronomie.

Kdy vy sám saháte po vínu, 
v jakou denní dobu?
Víno piji vždy, když nespím. (smích). Ale vážně: Piji ho hlavně v poledne nebo jako aperitiv. Pokud si v poledne dáte červené, vede to 
k únavě, růžové je osvěžující. Hodí se k pečeným rybám, pečenému masu, sýrům. Stejně jako u vás i u nás je růžové víno spojovacím článkem pro lidi, kteří se chtějí bavit a strávit spolu příjemné chvíle.

Možná dlužíme stručnou informaci, jak růžové víno vzniká.
Červené hrozny nasypeme do lisů, které se pak uzavřou a zchladí na jedenáct stupňů. Potom se prostor natlakuje dusíkem, aby se zabránilo oxidaci. Hrozny necháme macerovat asi dvě až pět hodin. Potom se hrozny vylisují a vytéká vinná šťáva. Posléze ji naočkujeme kvasinkami, abychom nastartovali vinifikaci. Ta se děje za studena, to znamená, že tanky ze dřeva nebo z nerezu jsou ochlazované. Vinifikace se týká každé odrůdy zvlášť. Teprve potom dochází k asambláži, míchání odrůd.

Stoupá spotřeba francouzského vína v Čechách?
Jistě. Jen v roce 2009 jsme zaznamenali malinké pozastavení v době ekonomické krize. Ale dnes vaše řetězce Globus či Interspar mají minimálně tři druhý francouzského vína z Provence.

Co soudíte o prodeji vín v supermarketech?
To je velice těžké. Ve Francii je jiná situace než 
u vás. Neznám přesně zdejší trh v českých řetězcích. Jasné je jedno. Když dělám milión lahví do supermarketů, kvalita je jiná, než když dělám lahve do malého sklípku.

Dá se už prorokovat, jaké bude víno ze sklizně roku 2012?
Tento rok je suchý. Úroda bude o třicet procent nižší. Ale kvalita hroznů bude výborná. Hrozny jsou sladké, což je dobrá výchozí podmínka pro červené víno. Červené bude excelentní, růžové a bílé výborné.

Někteří odborníci se varují sladkých vín, ale mnozí zkušení sommelieři praví, že se nemusíme bát sladkých vín, ale nesmí být fádní. Co vy na to?
Domnívám se, že pitím sladkých vín začíná člověk tento nápoj poznávat, začíná tak s pitím vína. Jsou to vstupní vrata. Jakmile získá nějaké zkušenosti, už nepotřebuje tolik cukru, aby dokázal ocenit různá aromata 
a přechází k sušším vínům. Záleží na tom, jak vína přesně konzumujeme. Suchá vína se hodí k jídlu po celé menu, sladká hlavně k dezertům.

Stačil jste už přechutnat nějakou produkci vinařství z Čech či Moravy a někoho z domácích vinařů ocenit?
Bohužel jsem ještě neměl tu příležitost pořádně se zdejší produkcí vína zabývat, abych seriozně řekl, že je někdo dobrý. Na to bych potřeboval hodně času, abych mohl nějaké víno ocenit.

Proč vyrazit na vaše víno 
z Chateau Sainte Roseline do budějovické restaurace Olivier?
Hlavně proto, že tu zažijete atmosféru a gastronomii jižních zemí. Je možné tu strávit příjemné chvíle při degustacích jižních pochoutek. Prostor restaurace Olivier umožní každému cestovat, bavit se, ochutnávat, aniž by musel urazit dlouhé stovky kilometrů.

Autor: Luboš Dvořák

+ sdílejte

Sdílejte článek pomocí sociálních sítí

HLAVNÍ ZPRÁVY

Po bouřce se v pondělí večer rozvodnil Dobrovodský potok v Českých Budějovicích.

Majitelé garáží u Dobrovodské stoky žádají protipovodňové úpravy

České Budějovice – Schovávají auto pod střechou, přesto mají při každém silném dešti důvod se bát, že jim voda poničí majetek. Vlastníci garáží podél Dobrovodského potoka už…

Bára přinesla z lesa poklady - asi šedesát pravých hřibů

Asi šedesát pravých hřibů a pár bedel našla Barbora Bartoňová.

Šumava - A pak že nerostou. Asi šedesát pravých hřibů a pár bedel našla ve středu Barbora Bartoňová, která pracuje 
v Hospůdce u Hochů u rybníka Bezdrev u Hluboké nad…

Na začátku války stála husa tři koruny, za rok už 150

Vojáci, kteří bojovali v první světové válce. Mezi nimi pravděpodobně také Jan Ťupa z Doubravky.

Chrášťany – /100. VÝROČÍ OD ZAČÁTKU 1. SVĚTOVÉ VÁLKY/ Husa za tři koruny, kilogram masa za korunu, za vejce lidé zaplatili čtyři haléře a za kilo mouky dvacet haléřů.…

Druhé místo se také počítá, říká po Jinínu motokrosař Martin Michek

Martin Michek

Jinín – Chtěl v Jiníně zaútočit na první příčku průběžné klasifikace mezinárodního mistrovství republiky v motokrosu třídy MX1. Martin Michek (26 let) ztrácel před…

Diskuse

Re: Skryta reklama
Václav 31.8.2012 21:29 93.91.49.*
No asi se dohodli na vyrovnání jinak, tak co do toho tahat ouřad, že jo? ;-D
Skryta reklama
Jitka 30.8.2012 13:53 147.231.252.*
Proc neni oznaceno "reklama"?
V diskusi je celkem 2 příspěvky, poslední byl vložen 31. 8. 2012, 21:29 vstup do diskuse

CELEBRITY

Zmatení nadlidé: Babiš se rozčílil, poslanci ČSSD nevěděli, pro co hlasují!

Zmatení nadlidé: Babiš se rozčílil, poslanci ČSSD nevěděli, pro co hlasují!

Tak tohle byla pořádná groteska ve Sněmovně! Část poslanců ČSSD hlasovala pro snížení spotřební daně z… celý článek ›

Buffon už na Šeredovou zapomněl, s milenkou dovádí v Řecku: S jinou na jachtě!

Buffon už na Šeredovou zapomněl, s milenkou dovádí v Řecku: S jinou na jachtě!

Řecké pláže, smyslná žena, vášnivé polibky! Tuhle kombinaci Gigi Buffon (36) miluje. Akorát českou… celý článek ›

V parnu na drink zapomeňte: 10 důvodů, proč se v horku vyhnout alkoholu!

V parnu na drink zapomeňte: 10 důvodů, proč se v horku vyhnout alkoholu!

Tropy panují v Česku již nějaký ten den a nejednoho našince napadne svlažit krk nějakým tím drinkem.… celý článek ›

Víme, co předcházelo nehodě, po které bojuje Michal Hrůza o život!

Víme, co předcházelo nehodě, po které bojuje Michal Hrůza o život!

Byl to hokej! Svědek incidentu ve Stodolní ulici vypověděl, že předtím, než zpěvák Michal Hrůza (43)… celý článek ›

EXKLUZIVNÍ ZPRÁVY

Tohle královna Alžběta II. málem nerozdýchala: Pozitivní drogový test!

Tohle královna Alžběta II. málem nerozdýchala: Pozitivní drogový test!

Camilla (66) začala při rozvodové bitvě s princem Charlesem (65) prát špinavé prádlo na veřejnosti a… celý článek ›

Pastva pro oči! Dosud NEZVEŘEJNĚNÉ FOTOGRAFIE sexsymbolu Marilyn Monroe uvnitř

Pastva pro oči! Dosud NEZVEŘEJNĚNÉ FOTOGRAFIE sexsymbolu Marilyn Monroe uvnitř

Začátkem srpna to bude už 52 let, co Marilyn Monroe (†36) za nejasných okolností odešla z tohoto světa.… celý článek ›

Nejtrapnější selfie světa: Bobek v záchodě, vibrátor na stole a… Neuvěříte!

Nejtrapnější selfie světa: Bobek v záchodě, vibrátor na stole a… Neuvěříte!

Současný trend selfie fotek má i svou odvrácenou stranu. Na fotky rozesmátých lidí se totiž občas… celý článek ›

TO NEPOCHOPÍTE! Kvůli čemu ZMLÁTILI zpěváka Michala Hrůzu ve STODOLNÍ?

TO NEPOCHOPÍTE! Kvůli čemu ZMLÁTILI zpěváka Michala Hrůzu ve STODOLNÍ?

Co se stalo předtím, než se zpěvák Michal Hrůza (43) ocitl v nemocnici s velmi těžkým poraněním mozku?… celý článek ›

ZPRÁVY Z ČR A ZE SVĚTA

Vzácné pravoslavné ikony ležely na nádraží. Zamíří do muzea

Vzácné pravoslavné ikony ležely na nádraží. Zamíří do muzea

Ostrava - Ojedinělý nález řeší v těchto dnech pracovníci ztrát a nálezů ostravského městského úřadu. Osm… celý článek ›

Senátor Michálek opouští senátorský klub nezávislých a lidovců

Senátor Michálek opouští senátorský klub nezávislých a lidovců

Praha – Senátor Libor Michálek (za Piráty) se rozhodl na konci července opustit senátorský Klub pro… celý článek ›

Jeden z útočníků na Hrůzu vyniká ve freestylové jízdě na kole

Jeden z útočníků na Hrůzu vyniká ve freestylové jízdě na kole

Ostrava – Deníku se podařilo zjistit totožnost jednoho z mladíků, kteří minulý čtvrtek nad ránem napadli… celý článek ›

Letecké neštěstí. Povstalci měli Buk, přiznal velitel rebelů

Letecké neštěstí. Povstalci měli Buk, přiznal velitel rebelů

Kyjev - Jeden z velitelů proruských separatistů na východě Ukrajiny přiznal, že rebelové disponovali… celý článek ›

Copyright © VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., 2005 - 2014, všechna práva vyhrazena. Používáme informační servis ČTK. Publikování nebo šíření obsahu denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., zakázáno. VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. je členem Unie vydavatelů.

Kontakt na redakci. Proč inzerovat v novinách - www.reklamavnovinach.cz