„Za 14 dnů jsme měli osm případů převrácených lodí," řekl Deníku minulý týden policejní mluvčí Milan Bajcura. Někdy jde o cizince a naskýtá se otázka, zda jsou při půjčování raftů upozorněni, co je může čekat a jak reagovat v případě, že se převrátí. Některé půjčovny se prý můžou chovat jen ve stylu: Zaplať a jeď! Romantická projížďka Krumlovem se cizincům, hlavně Asiatům, kteří neumějí plavat, pak snadno změní v boj o život, o čemž svědčí nedávné případy (Deník 26. a 28. 7.).

„Upozorňujeme majitele a zaměstnance půjčoven lodí, aby důsledně poučovali klienty," říká policejní mluvčí Lenka Kozoňová. „Ti, co si lodě půjčují, by pak měli trvat na poučení od personálu půjčoven o splavnosti řeky, o nebezpečných místech a nástrahách, s kterými by se mohli setkat," dodává.

Atmosféru na řece sleduje i Milan Kaštan Litvan z budějovické vodácké agentury Ká-servis. „K neštěstí na řece dochází prakticky denně," říká zkušený vodák. „Na vině je nejčastěji alkohol, což nám potvrdily před několika dny i zážitky našich klientů. Měli s raftem skončit v Českém Krumlově, ale jeli až do Boršova, což bylo štěstí. Cestou totiž potkali dvě lodě totálně opilých lidí. Jedna se udělala a lidi se začali topit. Naši klienti k nim dopluli a pomohli jim. Jeden ale z vody nechtěl, že bude plavat. Za chvíli už o sobě nevěděl, tak ho vylovili a rozdýchávali, přijela záchranka, hasiči, policisté," popisuje zbytečný případ hazardování se životem Milan Litvan. „Chlapíka pak odvezli na záchytku, jak byl opilý a agresivní." Ten den se prý topily i dvě dívky na jezu Skleník.

„Naše sdružení Půjčovny lodí a kempů na Vltavě se rozhodlo, že k tomu jezu dáme záchranné lano s kruhem, ale do 24 hodin ho někdo ukradl," stěžuje si vodák.

„K jezu bychom měli dát i našeho člověka, aby radil a pomáhal. Na Vltavě je 15 jezů, dvacítka kempů a občerstvení a na vodácích vydělává 40 půjčoven, přitom ve sdružení je nás jen 20," povzdychne si Milan Litvan. „Děláme pro bezpečí na řece spoustu věcí, připravili jsme informační tabule i záchytné body pro hasiče a záchranáře, kteří pak vědí, kam mají přijet," vysvětluje Litvan.

Letošní léto vodákům přeje, je víc vody i na Lužnici nebo Otavě, kde není nával.

,,Řeky jsou plné a minulý víkend patřil k nejlepším, půjčovny neměly jediný volný raft," vysvětluje vodák a přidává pár rad. „Lidé si musí dávat pozor hlavně na jezech, napřed ať si je jdou omrknout. Musí dbát rad půjčoven a doporučujeme vesty všem, nejen dětem, ale i dospělým. A hlavně lidé by měli na vodě omezit alkohol, jak to jen jde," zdůrazňuje Milan Litvan.

„A kdo chce zažít opravdu bezpečnou plavbu, tak hlavně pro rodiny s dětmi doporučujeme optimální úsek Vltavy ze Zlaté Koruny do Boršova, kde se vyhnou jezům a můžou navštívit Dívčí kámen," radí zkušený vodák.