Jak uvedla Lenka Zimmelová z útvaru marketingu a komunikace společnosti, jen ves středu vodohospodáři řešili tři havárie v Českých Budějovicích, mimo krajské město zaznamenali v regionu další čtyři drobnější poruchy. „Například v Lišově bylo potřeba opravit jednu poruchu v pondělí a další na jiném místě hned v úterý," vysvětlila.

Omezení v dopravě a částečně i v dodávkách vody si vyžádala středeční oprava pondělní poruchy v ústí Žižkovy ulice na Senovážné náměstí. Výuku kvůli tomu zrušila Vysoká škola evropských a regionálních studií, naopak do zdravotního střediska na Senovážném náměstí se podařilo dodávky vody zajistit a ordinace lékařů tak fungovaly bez potíží.

Poruchu se navíc zaměstnancům společnosti ČEVAK podařilo opravit ještě před polednem. „Poškozená část už je vyměněná, nyní na místě provádíme zemní práce. Obnovili jsme také dodávku pitné vody do přilehlých nemovitostí," řekl krátce po obědě vedoucí provozního střediska České Budějovice Ondřej Koupal.

V Českých Budějovicích ve středu vodohospodáři řešili ještě další dvě drobnější poruchy, a to na Mánesově ulici a v parku Na Sadech. Na území krajského města zaznamenali od začátku roku již třináct poruch.

Současné silné mrazy se projevují nárůstem počtu poruch po celém kraji. „Prudký pokles teplot totiž způsobuje nerovnoměrný tlak zeminy na vodovodní potrubí, které potom praskne," vysvětluje Ondřej Koupal. Stejný problém by ovšem mohl nastat i v opačném případě, kdyby přišla obleva a zemina by začala rychle rozmrzat.