Jednou z možností, jak vorařské řemeslo přiblížit mladší generaci, je zápis do seznamu světového dědictví, jehož by se členové purkareckého spolku Vltavan stali rádi součástí.

Místopředseda spolku Vltavan v Purkarci Michal Bárta připomněl, že v Čechách jsou jen čtyři vorařské spolky – v Praze, Davli, Štěchovicích a v Purkarci. „Všechny jsou členy mezinárodní vorařské asociace, která sdružuje podobně zaměřené spolky a organizace v Evropě. Pro lepší komunikaci s asociací vznikl 
v roce 2000 Svaz vltavanských spolků pod jednotným názvem Vltavan Čechy. 
A prezidenta Vltavanu Čechy Jaroslava Camplíka napadlo zapsat vorařství do Seznamu nehmotného dědictví Unesco," vysvětloval Michal Bárta. K tomu je ovšem dle jeho slov třeba splnit některé náležitosti.

„V České republice musí být nejprve každý spolek individuálně zapsán ve svém kraji do seznamu Nemateriálních statků tradiční lidové kultury," přiblížil Michal Bárta jeden z kroků. „Potom následuje druhá fáze, a to zapsání na národní seznam, kde bychom už ale chtěli vystupovat pod jednotným názvem Vltavan Čechy. Třetím krokem je zapsání na evropský seznam, přičemž každá fáze trvá 12 až 18 měsíců," dodal místopředseda purkareckého spolku.

Jeden úspěch už členové vorařského spolku Vltavan 
na svém kontě mají. Obec Purkarec v roce 2012 získala titul Mezinárodní vorařská obec, a to teprve jako dvacátá první v Evropě.

„Stát by se tak ale nemohlo bez pomoci města Hluboká nad Vltavou a starosty Tomáše Jirsy, který se stal jakýmsi patronem," řekl na závěr místopředseda vorařského spolku Vltavan 
v Purkarci.